Gemeente Barneveld


Barneveld maakt woonvisie

Barneveldse woningmarkt sterk in beweging

Er is de laatste tijd veel veranderd op de Barneveldse woningmarkt. Om een aantal belangrijke zaken te noemen:

* de verkoop van vooral duurdere koopwoningen verloopt moeizaam;
* er is een ware stormloop op de huurwoningen van de Woningstichting Barneveld;

* starters komen heel moeilijk aan de bak;
* het vraagt veel passen en meten om mensen met een beperkte beurs aan een eigen woning te helpen;

* door de vergrijzing neemt de vraag naar woningen met (de mogelijkheid tot) zorg steeds meer toe;

* het is de vraag of er voldoende nieuwbouwlocaties voorhanden zijn om in te spelen op de veranderingen op de woningmarkt.

Voor een deel hebben deze zaken te maken met de minder goede economische situatie van dit moment, die hopelijk niet al te lang zal duren. Voor een ander deel hebben we met demografische ontwikkelingen van doen, zoals bijvoorbeeld de vergrijzing.

De gemeente gaat de koers uitzetten

De gemeente Barneveld vindt het van groot belang dat temidden van al deze bewegingen en ontwikkelingen gewerkt wordt aan een bewoonbare gemeente. Goed wonen is immers één van de belangrijkste zaken in het leven. En de gemeente heeft als taak daarvoor voldoende mogelijkheden te scheppen, nu en in de toekomst. Dat doet zij natuurlijk niet alleen. Samen met de provincie, ontwikkelaars, de woningstichting, architecten en aannemers probeert de gemeente voor haar inwoners de juiste koers uit te zetten.

Daarom gaat zij op korte termijn een Woonvisie opstellen. De uitvoering is opgedragen aan het bureau Companen uit Arnhem. Het is de bedoeling dat de Woonvisie in het voorjaar in concept gereed is.

Samen met betrokkenen

Een moderne woonvisie wordt niet achter het bureau gemaakt. Daarom wil de gemeente bij de opstelling nauw contact houden met de meest betrokken partijen, zoals woonconsumentenorganisaties, stichting welzijn ouderen, de verenigingen plaatselijk belang, woningstichting, makelaars, ontwikkelaars enz. In de opzet van het bureau Companen zullen deze organisaties tweemaal worden uitgenodigd om hun bijdrage te leveren. Eerst aan het begin van het proces (januari/februari 2004) en later als er al het één en ander op papier staat (vermoedelijk maart 2004). Alle betrokken instellingen krijgen tijdig een uitnodiging.

Informatie

Wilt u meer informatie, dan kunt u zich richten tot de heer E. Komdeur van de afdeling Ruimte, Bouwen en Wonen van de gemeente Barneveld, tel. 0342-495 468 of e-mail: e.komdeur@barneveld.nl. Samenvatting Omdat de Barneveldse woningmarkt sterk in beweging is, gaat de gemeente een nieuwe koers uitzetten.
Reakties naar e.komdeur@barneveld.nl