Gemeente Amsterdam

Bijna 13 miljoen voor stimulering economie Amsterdam 14 januari 2004 - Marleen Nieuwenhuis
Het college van B&W heeft besloten om ruim 5,2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor projecten waarmee de economie van de stad verder wordt versterkt. Hierdoor trekken ook andere partijen, waaronder stadsdelen, geld uit voor deze projecten. In totaal wordt bijna 13 miljoen euro geïnvesteerd in de lokale economie.

Een aantal belangrijke projecten waarvoor geld beschikbaar komt:

Veiligheid winkelgebieden

Al jaren spant de gemeente Amsterdam zich in om verouderde winkelgebieden een nieuwe impuls te geven. De onveiligheid voor zowel ondernemers als bezoekers is een van de problemen die met voorrang worden aangepakt. Het opknappen en herinrichten van winkelgebieden levert een flinke bijdrage aan de veiligheid. Zo gaat in het stadsdeel Bos en Lommer, na een lange periode van bouwwerkzaamheden, het vernieuwde winkelcentrum Gulden Winckelplantsoen in mei van dit jaar weer open. De markt wordt dan als vanouds verplaatst naar het marktplein. Zo vormen markt en omliggende winkels weer één winkelgebied. De ondernemers in het gebied gaan meer samenwerken en gaan samen activiteiten ontwikkelen en evenementen organiseren die de veiligheid in het winkelgebied verder ten goede komen. Hiervoor wordt in totaal bijna EUR 400.000 uitgetrokken.
Ook de Spaarndammerstraat in het stadsdeel Westerpark gaat op de schop en wordt opnieuw ingericht. Voor de beveiliging van de winkels kan dan de wenselijke ondergrondse infrastructuur voor een collectief burenbelsysteem worden aangelegd. Aan dit systeem draagt de gemeente EUR 125.000 bij.

Arbeidsmarkt

De aansluiting tussen het aanbod van werkzoekenden en de vraag naar personeel op de arbeidsmarkt is niet optimaal georganiseerd. De dienst Maatwerk heeft het initiatief genomen om van start te gaan met een werkgeversloket. Alle betrokken instanties werken hieraan mee (Centrum Werk en Inkomen, Sociale Dienst, NV Werk en Maatwerk). Het werkgeversloket, waarvoor EUR 360.000 beschikbaar is gesteld, ondersteunt concreet de afstemming van vraag en aanbod. Alle partners werken intensief samen om werkzoekenden zo goed mogelijk aan een baan te helpen. Afhankelijk van signalen kan het werkgeversloket ook speciale projecten opzetten om de aansluiting tussen vraag en aanbod zo goed mogelijk te laten verlopen.
Een goed voorbeeld van een mismatch op de arbeidsmarkt is het maritieme bedrijfsleven. Hier is een enorme behoefte aan vakbekwame werkkrachten. Daarom is het vak Praktische Sector Oriëntatie (PSO) in het leven geroepen voor VMBO-ers in hun tweede jaar. Momenteel is er echter nauwelijks praktisch lesmateriaal. Het project Work@water brengt onder andere het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam, de marine en de binnenvaart samen om hiervoor een oplossing te bieden. Er is een gezamenlijk lespakket samengesteld waarmee de VMBO-scholen in Amsterdam in 2004 voor het eerst gaan werken. Work@water heeft tot doel leerlingen in het VMBO te interesseren voor werken in de maritieme wereld en in de Amsterdamse haven in het bijzonder. Met dit project wordt de aansluiting van scholing op de arbeidsmarkt verbeterd en wordt de betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het VMBO-onderwijs vergroot. In totaal wordt aan het project EUR 110.000 bijgedragen.

Startersbeleid: ruimte voor beginnende ondernemers

Elk jaar beginnen duizenden starters vol enthousiasme en hoop hun eigen bedrijf. De gemeente Amsterdam wil hen zo goed mogelijk ondersteunen. Het tekort aan kleinschalige bedrijfsruimte is hierbij nog altijd een belangrijk aandachtspunt. Aan dit huisvestingsprobleem wordt hard gewerkt. Zo ontwikkelt het stadsdeel Amsterdam-Centrum op dit moment het Storkterrein tot kleinschalig bedrijfsterrein. In het al bestaande multifunctionele bedrijfsgebouw op het terrein is op de begane grond de Reiniging Binnenstad gevestigd; op de tweede verdieping is inmiddels Het Parool gehuisvest. Er wordt naar gestreefd om een deel van het gebouw aan te bieden als kleinschalige bedrijfsruimte voor kleine media-gerelateerde bedrijven. Het project levert een belangrijke bijdrage aan het wegwerken van het tekort aan kleinschalige bedrijfsruimte in de stad en ontvangt een bijdrage van EUR 900.000.

City Promotion

De toeristische sector in Amsterdam moet aan de slag om haar vooraanstaande positie op deze markt te behouden. De concurrentie van andere steden wordt steeds groter en de promotie van Amsterdam moet en kan sterk worden verbeterd. Een kwalitatieve uitbreiding van het toeristische aanbod draagt hieraan bij. Zo heeft het stadsdeel Westerpark het initiatief genomen voor een museumwoning in het Amsterdamse School-complex `Het Schip'. In `Het Schip' wordt een museumwoning gerealiseerd met een inrichting in de stijl van de Amsterdamse School uit de jaren '20 en een documentatiecentrum voor educatieve, cultuurhistorische en toeristische doeleinden. Hierin wordt EUR 295.000 geïnvesteerd.
Verder draagt de gemeente EUR 570.000 bij aan een nieuwe beurshal bij het Word Bastion Center (WFC). In de hal worden met een hoge frequentie mode-gerelateerde beurzen gehouden, die zoveel bezoekers trekken dat huurders van permanente showrooms in het WFC hiervan flink profiteren. De hal levert zo een bijdrage aan de economische bedrijvigheid in dit gebied en aan de aantrekkingskracht van Amsterdam als zakenstad.

HERMEZ

Het geld wordt grotendeels toegekend vanuit het economische actieprogramma `HERMEZ' (`Het economisch resultaat moet er zijn', van april 2003) van de wethouder Economische Zaken, Geert Dales. De projecten versterken de economische structuur, stimuleren de werkgelegenheid en maken de stad mooier en veiliger. Naast de gemeente Amsterdam investeren ook de stadsdelen en het betrokken bedrijfsleven in de plannen.
Dales: "De Amsterdamse economie is in het recessiejaar 2003 redelijk overeind gebleven. Dat is grotendeels te danken aan de sterke economische structuur van de stad. Om de structuur echter sterk te houden blijven forse investeringen hard nodig. Samen met de andere partners doen we deze investeringen. Stimulerende maatregelen zijn juist in mindere tijden essentieel."
De gehonoreerde projecten sluiten goed aan bij de speerpunten van `HERMEZ': stimulering MKB, arbeidsmarkt, veiligheid, bedrijfslocaties, startersbeleid, bereikbaarheid en toerisme. De plannen en ideeën zijn ingediend door de stadsdelen en maatschappelijke organisaties. De voorstellen worden ter kennisneming naar de leden van de Raadscommissie Economische Zaken gestuurd. Op dit moment worden de plannen voor de volgende periode ingediend. De dan gehonoreerde projecten worden halverwege 2004 bekend gemaakt.

© Gemeente Amsterdam