Openbaar Ministerie

14 januari 2004

Aanhouding en doorzoeking in zaak Haule

Het Team Grootschalig Optreden (TGO) van de politie Fryslân heeft dinsdag 13 januari jl. een 27-jarige man uit de gemeente Ooststellingwerf aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij op zondag 12 oktober jl. een 34-jarige café-eigenaar uit Haule om het leven heeft gebracht. Na de aanhouding heeft in de woning van verdachte, onder leiding van de rechter-commissaris (rc), een doorzoeking plaatsgevonden, zo heeft het OM in Leeuwarden bekend gemaakt.

De eerdere nieuwsberichten in deze zaak die op om.nl hebben gestaan:

Beloning 10.000 euro voor 'gouden tip' in zaak Haule

De hoofdofficier van justitie in Leeuwarden looft een bedrag van 10.000 euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van degene die verantwoordelijk is voor de gewelddadige dood van caféhouder Fokko Werkman uit het Friese Haule. Het programma "Opsporing Verzocht" besteed vanavond aandacht aan de zaak.
Werkman werd op zondag 12 oktober dood aangetroffen. Eerder deze maand werd in deze zaak een verdachte aangehouden. DNA-onderzoek pleitte deze verdachte echter vrij.

Persbericht 18 november:
Verdachte in zaak Haule niet langer in voorlopige hechtenis

De officier van justitie te Leeuwarden heeft vandaag de invrijheidstelling gelast van de 36-jarige verdachte die naar aanleiding van de gewelddadige dood van Fokko Werkman uit Haule, in voorlopige hechtenis zat. De man wordt vandaag door het rechercheteam naar huis gebracht.
Reden voor de invrijheidstelling is dat het DNA-onderzoek, verricht door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te Rijswijk, geen, voor verdachte belastende, resultaten heeft opgeleverd. Daardoor waren er onvoldoende gronden om de man nog langer vast te houden. Het rechercheteam, bestaande uit 25 man, gaat door met het onderzoek. Vanavond zal er in het programma Plysjepost, uitgezonden door Omrop Fryslân, en volgende week in Opsporing Verzocht, aandacht worden besteed aan de zaak.

Persbericht 7 november:

Vragen in zaak Haule

Naar aanleiding van de gewelddadige dood van Fokko Werkman uit Haule op zondag 12 oktober jl. heeft het Team Grootschalig Optreden (TGO) van de politie Fryslân op woensdag 22 oktober jl. een 36-jarige man uit de gemeente Ooststellingwerf aangehouden. De man zit in voorlopige hechtenis. Het onderzoek tegen hem is nog in volle gang. Het onderzoeksteam sluit echter niet uit dat er meerdere verdachten, al dan niet in samenwerking met de aangehouden verdachte, bij dit misdrijf betrokken zijn geweest. Het onderzoeksteam heeft in dit stadium nog de volgende vragen:


1. Wie heeft het slachtoffer Fokko Werkman op zaterdag 11 oktober 2003 voor 18.00 uur nog gezien en waar?

2. a) Wie herkent het stuk parasolstok dat is aangetroffen in het café van het slachtoffer en weet of het slachtoffer in het bezit was van een dergelijke stok.
b) Wie mist een dergelijke parasolstok.

3. Het slachtoffer mist zeer waarschijnlijk ook een gouden halsketting. Wie heeft na 12 oktober 2003 een gouden halsketting gevonden dan wel aangeboden gekregen?

4. Wie heeft na 12 oktober 2003 een zwarte beurs gevonden (beurs die opengeklapt kan worden met daarin verschillende vakjes voor pasjes)?
5. Wie heeft na 12 oktober 2003 pasjes gevonden (o.a. bankpasjes en pasje van de Sligro (groothandel) en dit nog niet gemeld bij de politie?

6. Wie heeft het slachtoffer Fokko Werkman in de maanden september of oktober 2003 met een bankbiljet van 500 euro betaald?
7. Wie heeft na 12 oktober 2003 een bankbiljet van 500 euro ontvangen of aangeboden gekregen in de omgeving van Haule of Haulerwijk?
8. Het slachtoffer Fokko Werkman deed naast zijn werkzaamheden als caféhouder af en toe bouwklusjes. Bij wie heeft Fokko Werkman het afgelopen half jaar werkzaamheden verricht?

Getuigen die een antwoord kunnen geven op bovengenoemde vragen, worden dringend verzocht contact op te nemen met 0900-8844 (lokaal tarief).