Gemeente Kapelle

Nieuwjaarsbericht burgemeester

Nieuwjaarsbericht aan de inwoners van de Gemeente Kapelle

De jaarwisseling is zonder grote incidenten verlopen en dat is een compliment waard. Er waren wel veel kleine vernielingen en brandjes die vroegen om optreden van brandweer of politie. Helaas heeft het in brand steken van een stapel autobanden in Kapelle nadien tot veel viezigheid en overlast bij winkeliers geleid. Het afbranden van het onderkomen van de herten in Wemeldinge is betreurenswaardig en zelfs afkeurenswaardig wanneer daarbij opzet in het spel is geweest. Voor de volgende jaarwisseling zullen verdergaande preventieve maat-regelen worden genomen. Ik wil van deze gelegenheid gebruik maken om mijn dank uit te spreken voor de inzet en paraatheid van brandweer en politie. In 2003 is de brandweer be-duidend vaker uitgerukt dan voorgaande jaren. Weer of geen weer, de mannen van Wemeldinge trokken er bij nacht en ontij 20 keer op uit en die van Kapelle 60 keer. In beide gevallen is sprake van een verdubbeling vergeleken met 2002. Goed dat er nog voldoende vrijwilli-gers zijn. Mannen bedankt.

Wat het nieuwe jaar ons gaat brengen, ligt grotendeels in het ongewisse verscholen. Een natuurramp, terroristische aanslag, epidemie of andere ramp kan onverwacht plaatsvinden. Dit geldt ook voor ziekten en dergelijke in de persoonlijke sfeer. Toch moeten we ons niet laten leiden door deze onzekerheden. Er zijn ook vele mooie, leuke en goede dingen waarvan we mogen genieten. Ik wens u allen, mede namens mijn echtgenote, veel geluk, wijsheid en een goed en gezond 2004 toe. Ik vertrouw erop dat we er samen iets moois van maken in onze gemeenschap, de Bloesem van Zeeland, waar we trots op mogen zijn.

Voor 2004 zijn ook verschillende zekerheden te noemen. Het zal veel mensen goed doen dat we daadwerkelijk aan de slag kunnen met woningbouw in de kernen Kapelle en Wemeldinge. De plannen voor Biezelinge worden gereed gemaakt zodat we komende jaren ook daar vooruit kunnen. Overlast is daarbij met name voor omwonenden niet te voorkomen, maar er zal alles aan gedaan worden om dat zoveel mogelijk te beperken. Het Dorpshuis van Schore krijgt ook een opknapbeurt. Op de valreep van 2003 is er een nieuwe exploitant van De Vroone en het Dorpshuis in Schore gevonden. Het gemeentebestuur heeft daar hooggespannen verwachtingen van en wenst betrokken uitbater veel succes. Een andere grote stap voorwaarts voor 2004 is het ten uitvoer brengen van de plannen voor bedrijfsterrein De Smokkelhoek.

Er moet duidelijkheid komen op het gebied van jeugd en jongerenwerk, het onderwijsveld en peuterspeelzaalwerk. Dit geldt ook voor de sportsector, met name voetbal en korfbal. Wanneer zaken te lang gaan duren, geeft dit onrust. Knopen zijn er uiteindelijk om te worden doorgehakt. In de sportsector, zorg, welzijn en de kerkelijke sector hebben veel vrijwilligers zich opgeworpen om ook in 2004 hun beste beentje voor te zetten. Die mogen we niet vergeten; zonder hun enthousiaste inzet zouden Koninginnedag, de dorpsdagen en de avondvierdaagse in zeker opzicht toch een saaie boel zijn. Van met name de Seniorenraad, de Werkgroep Gehandicapten, de Culturele Raad Kapelle, de Cliëntenraad sociale zaken en de Sportraad verwacht het gemeentebestuur weer adviezen, initiatieven en creativiteit. Dit laatste geldt ook voor de diverse stichtingen die de gemeente werk uit handen nemen en de Stichting Vluchtelingenwerk Kapelle in het bijzonder gezien de actuele problematiek. De werkgroep gehandicapten en laatstgenoemde stichting zullen daarbij hun bezielende voorzitter, die ons eind 2003 is ontvallen, node missen.

Duidelijkheid moet drijfveer en troef zijn in 2004! Ik doe een oproep aan de totale politiek van onze gemeente om naar ieders vermogen mee te werken aan een snelle totstandkoming van een werkbare coalitie. De huidige situatie duurt al lang, volgens sommigen te lang en dat brengt enerzijds motivatieproblemen mee voor de huidige wethouders en anderzijds onduidelijkheid voor ambtenaren en inwoners. Kortom, in het gemeentehuis is veel werk aan de winkel. Daarom willen we het samenwerken met alle vijf gemeenten op de Bevelanden voortvarend ter hand nemen. Tegelijkertijd zijn er met de gemeente Reimerswaal ver-gaande bestuurlijke contacten over specifieke zaken. Er zijn er twee nodig om een tango te dansen en we rekenen daarom op verdergaande samenwerking.

Door middel van dit bericht bent u allen weer op de hoogte van het reilen en zeilen in de gemeente. Zelf ga ik door met gevraagde en ongevraagde bezoeken. U bent eveneens van harte welkom. Een afspraak kost u niets en mijn deurpost in het gemeentehuis heeft geen drempel. Er staat in onze mooie gemeente veel te gebeuren en naar ik hoop zetten we daar met zijn allen onze schouders onder.

Tot ziens en met vriendelijke groet,

Uw burgemeester