Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 januari 2004


Vragen van het lid Arib aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1. Herinnert u zich de schriftelijke vragen van 9 juli 2003 over het mogelijke overlijden na inenting tegen de Meningokokkenbacterie?


2. Waarop baseert u uw antwoord op vraag zeven, dat volgens het protocol van de Centrale Post Ambulancevervoer (CPA) door de centralist het advies wordt opgevolgd van de huisarts bij de beoordeling of wel of niet een ambulance dient te worden opgeroepen?


3. Bent u bekend met de inmiddels bestuurlijk vastgestelde standaard voor de meldkamer ambulancezorg (CPA) waarin is vastgelegd dat uitsluitend het toestandsbeeld van de patiënt bepalend is voor welke zorg, en met welke urgentie, deze zorg moet worden verleend, conform de Wet Kwaliteit Zorginstellingen, de Wet Geneeskundige Behandelovereenkomst en de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg? Zo ja, hoe verhoudt zich dit met het gesignaleerde onder 2?


4. Bedoelt u met uw antwoord op vraag zeven dat de CPA-centralist, indien de beller aangeeft een huisarts te hebben geraadpleegd die geen noodzaak zag voor het sturen van een ambulance, dit advies overneemt; en dat in het geval dat de beller van consultatie van de huisarts geen melding maakt de kans groter is dat besloten wordt tot het sturen van een ambulance?


5. Hoe verklaart u dit antwoord in relatie tot de landelijke standaardnorm geformuleerd in de nota verantwoorde Ambulancezorg van de 'Beroepsvereniging Ambulancezorg' en 'Ambulance Zorg Nederland,' waarin het volgende wordt aangegeven: "Elke melding door de CPA-centralist wordt op inhoudelijke zorgbehoefte beoordeeld, waarna de aard van de zorg en de inzet van de juiste zorgverlener(s), indien mogelijk, in overleg met de melder of zorgvrager (patiënt) wordt bepaald. De weg of wijze waarop de melding of zorgvraag de CPA bereikt, is hierbij niet van belang." ?


Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over mogelijk overlijden na inenting tegen de Meningokokkenbacterie.(Ingezonden 9 juli 2003)