Ministerie van Financiën

de Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten Generaal

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

BZ 2004-00043 M

Onderwerp

Voorlopig EMU-saldo 2003

Op basis van de eerste, nog voorlopige, inzichten komt het EMU-saldo 2003 uit op -2,7% BBP. Ten opzichte van Najaarsnota is sprake van meevallers aan de uitgavenkant. De uitgaven zullen hiermee binnen de uitgavenkaders blijven. Tegenvallers zijn er in bescheiden mate bij de inkomsten van de centrale overheid terwijl bij de lagere overheden thans wordt gerekend met een ongunstiger saldo dan in de Najaarsnota.

Benadrukt zij dat het hier nog voorlopige cijfers voor de rijksfinanciën betreft. Omtrent het saldo van de sociale fondsen (SZA en Zorg) is ten opzichte van Najaarsnota geen nieuwe informatie bekend. Daarnaast geldt dat de belastingopbrengsten van januari 2004 voor bepaalde belastingsoorten (met name BTW en LB) nog meetellen voor het EMU-saldo 2003. Ten slotte bestaan ook nog onzekerheden met betrekking tot het saldo van de lokale overheden.

Bij Voorlopige Rekening zal een actualisatie plaatsvinden en zal nadere informatie gegeven worden omtrent de achtergronden van het EMU-saldo 2003. Vervolgens zullen er bij het Financieel Jaarverslag en de Nationale Rekeningen meer definitieve cijfers bekend worden.

DE MINISTER VAN FINANCIEN