Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 13 januari 2004

Mediamatic lanceert anyStory als standaard voor verhalensites Prijswinnende site Geheugen van Oost basis voor nieuw product

Mediamatic introduceert anyStory 1.0, een software-platform waarmee een complete verhalensite op eenvoudige wijze is te realiseren. Organisaties die een website met verhalen willen opzetten krijgen met anyStory direct de beschikking over geavanceerde zoekfuncties, matching-technologie en een gebruiksvriendelijke redactionele interface.

anyStory 1.0 is gebaseerd op de ruime ervaring van Mediamatic met het opzetten van verhalensites. De eerste verhalensite van Mediamatic, Geheugen van Zeist, werd al in 1997 bedacht.

Geheugen van Oost, een initiatief van het Amsterdams Historisch Museum en Buurtonline, diende verder als basis voor anyStory. Deze website, die 28 november jongstleden de prijs voor het ?Beste Project van een Trapveld 2003? won, bevat honderden verhalen van (voormalige) buurtbewoners van Amsterdam Oost. De verhalen zijn opgetekend door een groep van zo'n 30 vrijwilligers.

De ervaringen van Mediamatic op het gebied van verhalensites zijn in anyStory verwerkt. In nauwe samenwerking met klanten zijn de redactionele interface, matching, zoekfuncties en reactiemogelijkheden uitgewerkt. Andere organisaties die een verhalensite willen opzetten, kunnen hier nu van profiteren.

Mariska van der Linden, projectleidster van Buurtonline: ?De intuïtieve manier van navigeren die nu met anyStory beschikbaar is spreekt ons enorm aan. Verder werken wij met een grote groep vrijwilligers om de verhalen in te voeren, waarvan de meesten nauwelijks computerervaring hebben. Door de eenvoudige werking van het systeem hebben we binnen korte tijd toch meer dan 300 verhalen op het web gekregen. Dat was zonder anyStory niet gelukt.?

Mila Ernst, Hoofd Educatieve Afdeling van het Amsterdams Historisch Museum: ?De reacties van bezoekers op de site geven aan dat het project voldoet aan de doelstelling om de sociale cohesie in de buurt te vergroten en de digitale kloof te verkleinen. De samenwerking met Mediamatic verliep uitstekend. Zij begrepen precies hoe onze doelstelling kon worden omgezet in de uiteindelijk prijswinnende website.?

anyStory is zeer geschikt voor het opzetten van een site met verhalen over bijvoorbeeld een buurt, gemeente, stad, dorp, bedrijf of instelling. Dit kunnen historische verhalen zijn, die met elkaar een digitaal monument vormen en zodoende herinneringen levend houden. Of verhalen van nu, die contacten tussen mensen stimuleren en daardoor de sociale cohesie binnen een wijk of bedrijf bevorderen. Verhalen scheppen banden tussen mensen: bij een jubileum van een bedrijf, in een dorp, buurt of andere gemeenschap, maar ook tussen slachtoffers en lot- of tijdsgenoten. Het Internet is een uitstekend medium om verhalen van mensen te delen.

Willem Velthoven, algemeen directeur van Mediamatic:? De ervaring die we hebben opgedaan met verhalensites diende als basis voor deze eerste versie van anyStory. Met anyStory heb je nu direct de beschikking over een complete verhalensite. Het enige waarvoor je dient te zorgen zijn de verhalen zelf. Een eenvoudigere manier om snel een stabiele en goedwerkende verhalensite te hebben is niet op de markt beschikbaar.?

AnyStory is beschikbaar vanaf heden.
Over Mediamatic
Mediamatic Interactive Publishing is een ontwerp- en adviesbureau dat zich richt op oude en nieuwe media. Mediamatic is gevestigd in Amsterdam, heeft 35 medewerkers en werkt onder meer voor Rabobank Nederland, Randstad, Ministerie OCW, Van Gogh Museum en Hogeschool van Amsterdam. Onder de naam Mediamatic NetLes verzorgt zij meer dan 200 internet-trainingen per jaar. ---