Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 14 januari 2004

Groen! vraagt minder nachtvluchten
****************************************
Groen! wil dat eerst de ecologische draagkracht van de luchthaven van Zaventem hersteld wordt, vooraleer over een eventuele uitbreiding van de luchtvaartactiviteiten beslist wordt. Dit zei Groen! volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux deze namiddag tijdens de plenaire zitting in het Vlaams Parlement.

Groen! stelt vast dat het huidige spreidingsplan van federaal minister Anciaux misschien een stap in de goede richting is, maar ruim onvoldoende is om de nachtrust en het welzijn van tienduizenden gezinnen in Vlaams-Brabant en Brussel tot op een aanvaardbaar niveau te brengen. Daarom moet, naast een zo maximaal mogelijke spreiding, tegelijkertijd het aantal nachtvluchten gereduceerd worden.

Zolang het onevenwicht tussen ecologie en economie niet hersteld is, kan er voor Groen! geen sprake van zijn om in te gaan op de chantage van multinational DHL om in ruil voor een vermeend aantal jobs het aantal nachtvluchten nog verder uit te breiden. Dit zou het huidige onevenwicht enkel nog vergroten en nog meer mensen hun nachtrust ontnemen. DHL, daarin gevolgd door prominente regeringsvertegenwoordigers van paars, stelt: "The sky is the limit". Groen! stelt vanuit een duurzame toekomstvisie: "The sky has a limit" en deze grens is nu al overschreden.

Dankzij gewezen Groen!-minister Vera Dua legde de Vlaamse regering het maximum aantal nachtvluchten vast op 25.000 per jaar. Sommigen argumenteren dat, vermits het huidige aantal nachtvluchten 21.000 bedraagt, er nog een groeimarge is. Het huidige aantal van 21.000 nachtvluchten werd echter berekend in functie van een nacht van zeven uren (tussen 23 u. en 6 u.). De internationale en Europese definitie van nacht bevat daarentegen acht uren (van 23 u. tot 7 u.). Tijdens deze periode van acht uren vinden vandaag reeds meer dan 25.000 nachtvluchten per jaar plaats. Daarom vindt Groen! dat als er getornd wordt aan de 25.000, dit enkel een vermindering van het huidig aantal nachtvluchten mag zijn.

Groen! verwerpt het voorstel om de activiteiten van DHL naar een andere Belgische luchthaven te verhuizen, omdat dit in ons dichtbevolkte landje evenzeer een verplaatsing van de geluidsoverlast naar andere bewonersgroepen met zich meebrengt. De nachtrust van Vlaamsbrabanders en Brusselaars is ons evenveel waard als deze van Limburgers.

Groen! steunt elke economische ontwikkeling die de grenzen van de ecologie respecteert. Het chantagevoorstel van DHL situeert zich ver buiten die grenzen.

Eloi Glorieux,
Vlaams volksvertegenwoordiger
0475 98 20 93
...............................................
Persdienst Groen!
Sylvie Fabré, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
gsm 0476 99 97 13
e-mail pers@groen.be
...............................................
Groen! via InterNet
e-mail persdienst: pers@groen.be
Groen! homepage : http://www.groen.be/
persteksten : http://www.groen.be/pers/
Uit- of inschrijven op deze mailinglist:
ga naar http://www.groen.be/pers/
...............................................