Ministerie van Defensie


---


---

Staatssecretaris presenteert Defensie Milieubeleidsnota

14-1-2004 15:15:00

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB005

Staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, stuurt vandaag de Defensie Milieubeleidsnota (DMB) 2004 naar de Tweede Kamer. Uitgangspunt van de nota is een milieuverantwoorde bedrijfsvoering, waarbij de belasting van het milieu in beginsel bij de bron wordt aangepakt. Als eerste van alle departementen zal Defensie nog in 2004 in de gehele organisatie over milieuzorgsystemen beschikken. In totaal zal het ministerie tot 2009 zo'n 104 miljoen euro besteden aan milieumaatregelen. Aan baten is een bedrag van 43 miljoen euro becijferd. Dat bedrag komt onder meer uit het overschakelen op zogeheten hoogrendements-ketels en energiebesparende maatregelen als gevolg van duurzaam bouwen.

Na een grondige evaluatie van de Defensie Milieubeleidsnota 2000 zijn in de DMB 2004 zo'n 26 doelstellingen geformuleerd tot en met het jaar 2008. De belangrijkste doelstellingen liggen op het gebied van klimaat en energie, geluid, gevaarlijke stoffen, afval, milieuzorg, en biodiversiteit en natuur.

Nu erfenissen uit het verleden, zoals bodemverontreinigingen, inmiddels grotendeels zijn opgeruimd, kan het milieubeleid van Defensie zich meer richten op preventie van milieubelasting en het opstellen van beheersplannen. Op basis van recent NAVO-milieubeleid zal bovendien nog meer aandacht worden gegeven aan milieu-aspecten tijdens oefeningen en vredesoperaties. Daarnaast zal bij de aanschaf van nieuw materieel stringenter naar milieu-prestaties worden gekeken.

Eén van de opvallendste projecten uit DMB 2004 is een windturbinepark in Drenthe. Defensie gaat daarbij deelnemen aan een provinciaal project op en naast het magazijnencomplex te Coevorden. Van acht à negen te plaatsen turbines, die elk 2 MegaWatt elektriciteit gaan opwekken, zal het ministerie van Defensie er zes voor zijn rekening nemen. Dat betekent een investering van ruim 19 miljoen euro. Deze investering wordt echter binnen tien jaar geheel terugverdiend. Het turbinepark past in de doelstelling dat bij Defensie, conform het Rijksbeleid, eind 2008 zo'n 75% van het elektriciteitsverbruik duurzaam wordt opgewekt.

2004-01-14 Defensie Milieu Beleidsnota