Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 13 januari 2004

Op dinsdag 13 januari 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen.

Article 6: Geld voor werkgelegenheidsproject
De gemeente Capelle aan den IJssel gaat binnen een internationaal samenwerkingsverband een aanvraag indienen bij Brussel voor een ESF-project (Europees Sociaal Fonds). Het project zal zich, na goedkeuring door Brussel, gaan richten op de oudere werknemers en oudere werklozen. In dit project van 900.000,-- zal Capelle aan den IJssel intensief samenwerken met de provincie Zuid-Holland. De provincie neemt daarbij de gehele cofinanciering voor haar rekening. Het project zal na goedkeuring aanvangen in november 2004.

Bouwaanvraag Bermweg 159-161
Het college stemt in met het ontwerpraadsvoorstel en ontwerpraadsbesluit tot het verlenen van vrijstelling op basis van artikel 19 lid 1 WRO voor de bouw van twee vrijstaande woningen op de Bermweg 159 en 161. Het college mandateert de unit Handhaving en Vergunningen de bouwvergunning te verlenen.

Verzoek tot vrijstelling van bestemmingsplan Hoofdweg 1998 voor vestiging van Stigter Tuin- en Serremeubelen B.V. Het college heeft besloten in principe vrijstelling te willen verlenen van het bestemmingsplan Hoofdweg 1998 aan Stigter Tuin- en Serremeubelen B.V. om zich te vestigen aan de Hoofdweg 9. Het presidium wordt verzocht dit besluit om advies voor te leggen aan de raadscommissie Ruimte.

Conceptovereenkomst Uitvoeringsafspraken Regionaal Verkeers- en Vervoerplan
Het college heeft ingestemd met de conceptovereenkomst Uitvoeringsafspraken Verkeer en Vervoer Capelle aan den IJssel Stadsregio 2004 tot en met 2007 en bijbehorende bijlagen, mits wordt voldaan aan enkele mutaties.

Aanwijzing toezichthouders
Het college heeft besloten de individuele medewerkers van de unit Handhaving & Vergunningen aan te wijzen als ambtenaren belast met toezicht op de naleving bij of krachtens van één of meerdere van de navolgende wetten en hun aanverwante regelgeving, te weten de Algemene Plaatselijke Verordening 2001, de Marktverordening, de Brandbeveiligingsverordening, de Wet milieubeheer, de Wet bodembescherming, de Wet geluidshinder, de Wet milieugevaarlijke stoffen, de Wet op de kansspelen, de Woningwet, de Monumentenwet, de Wet op de openluchtrecreatie, de Wet op de hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemaangelegenheden, de Wet rampen en zware ongevallen.

Inkoop en financiering gesubsidieerde kinderopvang en buitenschoolse opvang 2004
Op 1 januari 2004 zou de nieuwe wet basis voorziening kinderopvang in werking treden. Daarmee zou de rol van de gemeente als inkoper komen te vervallen. Nu de invoering van de wet is uitgesteld tot 1 januari 2005 moet de gemeente nog één jaar de inkoop voor haar rekening nemen. Het college heeft besloten de huidige inkoop van 70 plaatsen buitenschoolse opvang en 39 plaatsen dagopvang, in afwijking van de Nota aanbestedingsbeleid, bij IJsselkids in 2004 te handhaven. Hierdoor hoeven kinderen niet voor 1 jaar van verblijf te veranderen. Eveneens heeft het college besloten voor het jaar 2004 10 plaatsen buitenschoolse opvang en 10 plaatsen dagopvang in te kopen bij andere kinderopvanginstellingen, zodat nieuwe ouders conform de geest van de nieuwe wet meer keuzemogelijkheden hebben. De totale kosten voor het jaar 2004 van buitenschoolse opvang en dagopvang van 863.413 worden gedekt uit de Regeling kinderopvang en buitenschoolse opvang (rijksmiddelen) ad 588.000, het budget inkoop kindplaatsen buitenschoolse opvang ad 162.000 en het budget inkoop kindplaatsen dagopvang ad 113.413.

Cijfers politie Rotterdam-Rijnmond, district Oost Het college heeft kennisgenomen van de 8-Marap van de politie Rotterdam-Rijnmond, district Oost. Hieruit blijkt onder andere dat het aantal straatroven na vele arrestaties in de loop van het jaar flink is gedaald. Opvallend is verder dat het aantal aangiften in Capelle en Krimpen is toegenomen, terwijl elders een kleine daling is waar te nemen. Het presidium wordt verzocht de 8-Marap op de lijst van mededelingen van de commissie Bestuurszaken te plaatsen.

Aanvraag vergunning ander gebruik parkeerterrein Isala Theater Het college heeft besloten een vergunning af te geven voor het gebruiken van het parkeerterrein aan de Fluiterlaan van het Isala Theater voor de dierenwagens van een circus van vrijdag 2 januari 2004, 18.00 uur tot en met zondag 4 januari 2004.

Projectgroep Nieuw Budget
Het college heeft vertegenwoordigers van alle politieke partijen uitgenodigd voor twee brainstormbijeenkomsten om te komen tot reële ideeën of richtingen om budgetruimte te creëren. Achtergrond is dat de gemeente in de huidige economische situatie erop voorbereid moet zijn dat budgetbeperkende maatregelen getroffen moeten worden om de meerjarenbegroting sluitend te houden.

Opstalverzekering voortgezet onderwijs
Het college heeft besloten om de glasschade bij het voortgezet onderwijs voor eigen risico van de gemeente te nemen, omdat de premie voor een glasschadeverzekering erg omhoog is gegaan. De definitieve financiële consequenties worden meegenomen in de Voorjaarsnota 2004. Voor de opstalverzekering voor het voortgezet onderwijs heeft het college besloten gebruik te maken van de optie waarbij een BORG-gecertificeerde beveiligingsinstallatie wordt aangelegd. In dat geval blijft de premie gelijk, inclusief de investering in de beveiliging. De schoolbesturen worden hierover geïnformeerd.

Ontschotting financiële stromen inburgering
Het rijk stelt aan de gemeente diverse budgetten beschikbaar voor het voeren van inburgerings- en integratiebeleid. Dit is onoverzichtelijk en dubbelbetalen is lastig te ontdekken. Het college heeft daarom eerder de wens uitgesproken inzicht te krijgen in de verschillende budgetstromen voor inburgering en in de aan inburgering gerelateerde budgetten. Ook heeft het college toen afgesproken te willen komen tot ontschotting van deze geldstromen en over te gaan tot maatwerk. Het college heeft nu kennisgenomen van de werkwijze om te komen tot ontschotting van de financiële stromen inburgering per 1 januari 2004. Per cliënt en doelgroep wordt voortaan maandelijks bekeken van welke budgetstroom het beste gebruik kan worden gemaakt. Deze aanpak is vrij uniek in Nederland.