Socialistische Partij

Stabiliteitspact wordt Europese splijtzwam

14-01-2004 * Nu de Europese Commissie naar de rechter stapt om Frankrijk en Duitsland te dwingen zich aan het stabiliteitspact te houden, komen de verhouding op scherp te staan. `Dit leidt tot óf een a-sociaal bezuinigingsbeleid in die landen, óf tot het instorten van het Europese juridische systeem', aldus SP Europarlementariër Erik Meijer.

Met de stap naar het Europese Hof wordt de strijd verlegd van de politieke arena naar de rechtbank. Meijer gelooft niet dat het probleem daarmee wordt opgelost: `Politiek heeft men Duitsland en Frankrijk niet kunnen dwingen zich aan het stabiliteitspact te houden. Om te voldoen aan de criteria van dat pact, zouden nog veel drastischer bezuinigingen moeten worden doorgevoerd maar daar bleken zij niet toe bereid. Men hoopt nu dat de Europese rechter Schröder en Chirac wél tot de orde kan roepen, maar ik waag dat te betwijfelen'.

De vooruitzichten zijn volgens Erik Meijer somber: `Als de Europese rechter oordeelt dat Frankrijk en Duitsland het recht hebben om niet aan het stabiliteitspact te voldoen, legt dat een bom onder het hele systeem van de EMU. Als Frankrijk en Duitsland zich neerleggen bij een veroordeling door het Hof, zal dat leiden tot een beleid van bezuinigingen zoals wij die in Nederland onder Balkenende mogen meemaken, en daar zijn uiteindelijk de gewone Fransen en Duitsers de dupe van. En mochten beide landen wel veroordeeld worden maar zich daar vervolgens niets van aantrekken, dan stort daarmee het Europese juridische systeem als een kaartenhuis in elkaar. Zo te zien kent dit proces geen winnaars'.

De SP was en is tegen het stabiliteitspact. `Wij zijn voor sociale stabiliteit en voor milieu-stabiliteit, en wat ons betreft moet monetaire stabiliteit daaraan ondergeschikt zijn. Uitvoering geven aan de eisen van het stabiliteitspact leidt tot sociale kaalslag, dat zien we in Nederland nu dagelijks gebeuren', aldus Meijer. Al langere tijd wordt het stabiliteitspact druk bediscussieerd, en gaan er stemmen op om flexibeler met de criteria om te gaan. Meijer verwacht dat díe discussie nu wel in hevigheid zal toenemen.

Als Europarlementariër bevindt Erik Meijer zich in het hol van de leeuw: `Terwijl de Europese Commissie al twijfelde aan de zin van het stabiliteitspact en de Europese Raad het naliet in te grijpen toen Duitsland en Frankrijk de regels overtraden, stond het Parlement op z'n achterste benen en riep om het hardst om strenge handhaving van de criteria. Die rechtse meerderheid in Brussel en de Nederlandse minister van financiën Gerrit Zalm vieren de aanklacht tegen Duitsland en Frankrijk als een overwinning. Voor mij is het vooral opnieuw een teken dat de monetaire normen van het stabiliteitspact uiteindelijk onhoudbaar zijn, en we echt moeten kiezen voor een heel ander, sociaal Europa'.