Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 januari 2004


Vragen van het lid Arib en Depla (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1. Hebt u kennisgenomen van het artikel in de Volkskrant 'Ziekenhuis Zeist verder uitgekleed' van 10 januari jl.?


2. Is het juist dat de fusie van het Lorentz Ziekenhuis te Zeist met het Utrechtse Diakonessenhuis destijds heeft plaatsgevonden met het oog op een efficiëntere bedrijfsvoering en toekomstige investeringen (in gebouw en zorgvernieuwing)?


3. Indien het antwoord op vraag twee bevestigend is, kunt u aangeven hoe u de plannen beoordeelt de spoedeisende hulp te Zeist sluiten?


4. Kunt u inzicht verschaffen in de wijze waarop sinds de fusie is gekomen tot een efficiëntere bedrijfsvoering en investeringen in zorgvernieuwing en investeringen in het gebouw? Kunt u aangeven in hoeverre de financiële uitgangspositie en de landelijke bezuinigingsmaatregelen het ziekenhuis dwingen te komen tot sluiting van afdelingen, zoals door de raad van bestuur wordt beweerd? In hoeverre zijn deze motieven te rijmen met de aanvankelijke motieven voor de fusie tussen beide ziekenhuizen?


5. Hoe beoordeelt u de mogelijke sluiting van de spoedeisende hulp afdeling in het licht van eerder gedane beloften bij de fusie en de door u voorgestelde vergunningsplicht, opdat toezicht gehouden kan worden op de kwaliteit van de zorg?


6. Kunt u aangeven welke consequenties de eventuele sluiting van de spoedeisende hulp in Zeist heeft voor de bereikbaarheid, met het oog op de geldende bereikbaarheidseisen? Hoe beoordeelt u het plan om te komen tot sluiting van de spoedeisende hulp in het licht van uw doelstelling op alle locaties 7x24-uurszorg aan te blijven bieden? Bent u bereid om de nodige maatregelen te nemen om in zowel in dit individuele geval als in toekomstige vergelijkbare situaties, de Raad van Bestuur ter verantwoording te roepen en dergelijke sluitingen te voorkomen?


7. Hoe beoordeelt u deze sluitingsplannen met het oog op de plannen te komen tot gereguleerde marktwerking in de ziekenhuiszorg? Kunt u gemotiveerd aangeven of u het eens bent met de stelling dat keer op keer blijkt dat, gezien de schaarste in het zorgaanbod, de gereguleerde marktprikkels niet leiden tot meer efficiency, maar uitsluitend tot grootschaligheid en een streven naar een grotere adherentie?