VVD



14 jan 2004 - De Vries en Schippers vragen minister VWS over DKTP-vaccinatie

Vragen van de leden Schippers en de Vries (beiden VVD) aan de minister van VWS inzake de vaccinatie van baby's.

14 januari 2004

1. Bent u bekend met de Netwerk-uitzending over de vaccinatie van baby's?

2. In hoeveel gevallen (jaarlijks) leidt de kinkhoest-component in de zogenoemde DKTP-prik tot ernstige bijwerkingen? Om welke ernstige bijwerkingen gaat het en hoe verhouden zich deze bijwerkingen tot eerdere antwoorden uwerzijds op vragen over DKTP-vaccinatie ?

3. Is het waar dat één op de 1000 kinderen enkele uren na de prik als gevolg van de kinkhoestcomponent een 'collapse' krijgt en dat jaarlijks maar liefst zeven kinderen zelfs overlijden?

4. Klopt het dat u reeds vier jaar geleden door de Gezondheidsraad bent geadviseerd om het middel tegen kinkhoest in de DKTP-prik te vervangen door een nieuw middel met minder bijwerkingen? Welke zwaarwegende argumenten heeft u al die tijd gehad om dit advies niet op te volgen?

5. Is het waar dat al sinds 2001 een nieuw vaccin op de markt is tegen kinkhoest en dat dit vaccin getest is, geregistreerd en in omringende landen al gebruikt wordt? Zo ja, hoe kan het dan dat u tot op heden weigert het advies van de Gezondheidsraad op te volgen?

6. Wat gaat u binnen de kortst mogelijke termijn doen om zo snel mogelijk het huidige vaccin tegen kinkhoest te vervangen door een nieuw vaccin dat geen of nauwelijks bijwerkingen kent?