Politie Zaanstreek-waterland


13:05 13-JAN-04
LOC: ZAANDAM, GROTE TOCHT

Hennepkwekerij in bedrijfspand aangetroffen

In een bedrijfspand werd een hennepkwekerij met 556 volgroeide hennepplanten klaar voor de oogst aangetroffen. De politie kwam de kwekerij op het spoor door klachten over stankoverlast. Bij een onderzoek in het betreffende pand stuitte de politie op de eerste verdieping op de kwekerij. Er waren twee mannen aanwezig, die beiden werden aangehouden. Het betroffen een 26 en een 27-jarige man, beiden uit Naarden. De stroom voor de kwekerij werd illegaal afgetapt. In opdracht van de officier van justitie werden alle planten en benodigde apparatuur vernietigd. De verdachten werden in verzekering gesteld.

13:44 13-JAN-04
LOC: ZAANDAM, ZILVERPADSTEEG

Vechtende mannen aangehouden

Twee 21-jarige mannen uit Zaandam werden door de politie aangehouden, omdat zij met elkaar aan het vechten waren. Over en weer werden rake klappen uitgedeeld. Eén van de mannen was daarbij met een tot een priem geslepen schroevendraaier in zijn hand gestoken. Beide mannen werden naar het bureau overgebracht, ingesloten en later in verzekering gesteld.
De mannen kregen ruzie met elkaar omdat één van de mannen kleding van de ander zou hebben gestolen. De mannen ontmoeten elkaar in de Zilverpadsteeg waar zij met elkaar begonnen te vechten. Daarbij haalde één van de mannen de schroevendraaier uit zijn zak en probeerde daar de man die zijn kleding zou hebben gestolen, mee te steken. Daarbij is die man aan zijn hand gewond geraakt.

14:07 13-JAN-04
LOC: ZAANDAM, JACHTENLAAN

Oplichter steelt tas van gehandicapte vrouw

Een onbekende man heeft maandagmiddag een heuptasje uit de woning van een verstandelijk gehandicapte vrouw gestolen. De vrouw woont zelfstandig via begeleid wonen. Zij kwam die middag omstreeks halfdrie thuis en werd vanaf de fietsenstalling van het wooncomplex door een man gevolgd. Bij haar woning zei de man van de gemeente te zijn en dat hij de waterleiding op kwam meten. De vrouw heeft de man om een legitimatie gevraagd, maar die kon de man niet tonen. Om nog onbekende reden heeft de vrouw de man toch binnen gelaten. De man heeft niets opgemeten en alleen de katten van de vrouw geaaid. Na tien minuten ging hij weer weg. Na enige tijd ontdekte de vrouw, dat de heuptas was weggenomen. Daarin zat onder andere haar portemonnee met bankpasjes. Uit onderzoek bleek ongeveer een kwartier na het vertrek van de man met één van de bankpassen geld gepind te zijn bij een pinautomaat in de omgeving.

14:16 13-JAN-04
LOC: PURMEREND, H. DUNANTSTRAAT

Meisje (15) gewond na voorrangsfout

Een 15-jarig meisje uit Purmerend kreeg hoofd- en knieletsel na een aanrijding met een auto. Zij werd naar het Waterland ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer reed vanaf de Botterstraat de kruising met de Dunantstraat op. Zij gaf daarbij geen voorrang aan een voor haar van links komende auto, bestuurt door een 21-jarige automobiliste uit Purmerend. Het meisje viel op de motorkap van de auto en klapte met haar hoofd tegen de voorruit. De auto liep schade op aan de motorkap en de voorruit.

16:45 13-JAN-04
LOC: PURMEREND, KANAALSTRAAT
WORMERVEER, STATIONSSTRAAT
35 bonnen bij bromfietscontroles
Bij een bromfietscontrole gisterenmiddag op de Kanaalstraat in Purmerend zijn in totaal 10 bekeuringen uitgedeeld. Er werden 15 bromfietsen gecontroleerd. Acht bromfietsen bleken over een te hoog vermogen te bezitten.
Op de Stationsstraat in Wormerveer werden 39 bromfietsen gecontroleerd, waarbij 25 bekeuringen werden uitgedeeld. Negen bromfietsen hadden een te groot vermogen en drie produceerden te veel geluid. De overige bekeuringen werden voor diverse andere overtredingen uitgeschreven. Twee bestuurders werden aangehouden, omdat zij niet aan de controle wensten mee te werken.

23:50 13-JAN-04
LOC: WORMERVEER, PLEIN 13
Plakkers betrapt
De politie heeft twee mannen aangehouden, omdat zij pamfletten van een feest op elektriciteitskasten aan het plakken waren. De 25-jarige Zaandammer en een 20-jarige man uit Koog aan de Zaan, moesten de pamfletten en hun plakspullen inleveren. Zij kregen een proces-verbaal. Vermoedelijk zullen ook de schoonmaakkosten op hen worden verhaald.

08:48 14-JAN-04
LOC: ZAANDAM, GEDEMPTE GRACHT
Jongens proberen pinautomaat te forceren
Twee jongens hebben vermoedelijk geprobeerd een pinautomaat van een bank te forceren. De jongens kwamen bij de pinautomaat waar één van hen met een zware hamer de ruit naast de autotomaat stuk sloeg. Hij moest een aantal keren slaan om dit te bereiken. Daarna kwam er een derde jongen op een rode scooter aan rijden. Op het volgende moment sprongen beide jongens achter op de scooter en reden weg in de richting van de parkeergarage. Zij reden later de Jasykoffstraat in en lieten daar de scooter achter. Getuigen hebben vervolgens gezien, dat alle drie de jongens in een grijze Volkswagen Polo stapten en wegreden in de richting van de Hogendijk.
De daders waren tussen 16 en 18 jaar oud en droegen allen donkere wijde kleding. Eén van hen was licht getint, de andere twee wat donkerder. Eén van hen droeg een lange gewatteerde jas met daaronder een rood T-shirt met capuchon. Een andere jongen had een smal gezicht en een crèmekleurige gehaakte muts op zijn hoofd.
De politie wil graag in contact komen met getuigen, vooral met hen, die de grijze VW polo hebben zien rijden. Zij worden verzocht te bellen met de decentrale recherche via 0900-8844


Verkeershandhaving


J. van der Molen


Telefoon (075) 687 40 80


Fax (075) 687 33 59


Nr. vht-130104


19:00-21:15 13-JAN-04
ZAANDAM ,VINCENT VAN GOGHWEG
18:00-21:30 13-JAN-04
WORMER/-VEER, DIVERSE WEGEN

Nul drankrijders

Op de Vincent van Goghweg in Zaandam en op diverse wegen in Wormer en Wormerveer werden bestuurders dinsdagavond gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. In totaal werden 463 bestuurders aan de kant gezet voor een blaastest. Geen van allen had teveel gedronken. Wel werden op de Vincent van Goghweg drie boetes uitgedeeld voor het niet dragen van de gordel (2x) en het niet stoppen voor rood licht (1x).


07.45-11:30 13-JAN-04
PURMEREND, JAAGWEG
Twee keer zo hard als toegestaan
Op de Jaagweg in Purmerend werd dinsdagmiddag een snelheidscontrole gehouden. Van alle bestuurders reed 14% te hard. De hoogste snelheid bedroeg 100 km per uur bij een toegestane snelheid van 50 km per uur.

07.45-11:30 13-JAN-04
WORMERVEER, PROVINCIALEWEG WESTZAAN-WESTGRAFTDIJK (N246)
47 km per uur te hard
Tijdens een snelheidscontrole op de Provincialeweg Westzaan-Westgraftdijk in Wormerveer werd dinsdagochtend een hoogste snelheid gemeten van 147 km per uur. Het aandeel hardrijders bedroeg vier procent. Dinsdagochtend werd ook op de Provincialeweg (80 km per uur) in Wijdewormer gecontroleerd. Hier overschreden slechts enkele bestuurders (1,4%) de snelheidslimiet.

13:30-15:30 13-JAN-04
ZAANDAM, VELDBLOEMENWEG
26 boetes tijdens gordelcontrole
Op de Veldbloemenweg in Zaandam werden bestuurders dinsdagmiddag op het dragen van de gordel gecontroleerd. In totaal 26 bestuurders werden aan de kant gezet en ontvingen een boete. Behalve het niet dragen van de autogordel werden twee bestuurders bekeurd voor het bellen tijdens het rijden en het negeren van het keerverbod.


Team van handhavers haalde vorig jaar tweehonderd drankrijders van de weg


Het regionale verkeershandhavingsteam van de politie Zaanstreek-Waterland heeft vorig jaar 204 bestuurders aangehouden wegens het rijden onder invloed.
Niet alleen in het weekend maar ook op doordeweeks avonden werden in 2003 wekelijks honderden bestuurders aan de kant gezet voor een blaastest. Alle controles tezamen waren vorig jaar goed voor ruim 15.000 blaastesten.
Het politietoezicht op het rijden onder invloed is in heel Nederland steeds effectiever geworden. De verbeterde blaasapparatuur en de invoering van a-selecte alcoholcontroles, waarbij iedereen moet blazen, hebben er toe geleid dat het rijden onder invloed de laatste dertig jaar in de weekendnachten is afgenomen van 15% tot 4%. Behalve de verbeterde apparatuur en de nieuwe vorm van controleren zijn ook de speciaal opgerichte verkeershandhavingsteams debet aan de daling van het rijden onder invloed. Ieder politiekorps heeft zo'n zelfstandig opererend team van verkeershandhavers ter verbetering van de algemene verkeersveiligheid in hun regio. Alcoholcontroles zijn een belangrijk instrument aangezien aanrijdingen met drank de meest ernstige ongevallen op leveren met de zwaarste letsels.
Al vanaf één à twee glazen neemt de kans op een ongeval toe. Bij een bloedalcoholgehalte (BAG) van 0,5? (circa drie glazen alcoholhoudende drank) is de kans op een ongeval ongeveer anderhalf keer zo groot als zonder alcoholgebruik. Bij grotere hoeveelheden alcohol gaat die toename steeds sneller. Bestuurders met meer dan 1,5? alcohol in hun bloed hebben ongeveer 200 keer zoveel kans om bij een verkeersongeval om het leven te komen als nuchtere bestuurders. Drankrijders die bij een ongeval betrokken zijn, kunnen behalve lichamelijk ook financieel behoorlijk wat schade oplopen. De meeste verzekeringen zullen, wanneer er sprake is van alcoholgebruik de ongevalschade niet dekken.
Jaarlijks vallen in Nederland zo'n 250 doden en raken duizenden mensen zwaar gewond door drank in het verkeer. Onder hen bevinden zich relatief veel mannen tussen de 18 en 25 jaar (een vijfde deel van alle slachtoffers). In Noord-Holland is meer dan tien procent van het totaal aantal verkeersongevallen het gevolg van alcoholgebruik. Het aantal geregistreerde slachtoffers van alcoholongevallen in de periode 1998-2000 in Noord-Holland bedroeg 483.
De vele alcoholcontroles hebben behalve een repressieve functie ook een preventieve werking. Door veel te controleren wordt de pakkans verhoogd. Uit onderzoek van het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat ongeveer 15% van alle bestuurders de kans groot acht gecontroleerd te worden op het gebruik van alcohol. Dit is een relatief lage pakkans in vergelijking met gordelcontroles of snelheidscontroles. Hiervoor schat namelijk één op de drie automobilisten de kans hoog in.
Tijdens de alcoholcontroles van het afgelopen jaar bleken meerdere drankrijders al één of meerdere keren eerder te zijn aangehouden voor het rijden onder invloed. Bestuurders die binnen vijf jaar voor een tweede keer of meer werden aangehouden kregen naast justitie ook met het CBR te maken. Naast een boete of gevangenisstraf moeten hardleerse drankrijders namelijk verplicht een driedaagse EMA -cursus volgen (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer). De cursuskosten bedragen enkele honderden euro's en komen boven op de boete. Legt een cursist de cursus niet helemaal of niet met goed gevolg af, óf valt de overtreder weer in de herhaling, dan kan het CBR het rijbewijs ongeldig verklaren.

EINDE

---- --