Partij van de Arbeid


Den Haag, 14 januari 2004


Vragen van de leden Timmermans en Blom (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Defensie


1. Herinnert u zich uw antwoorden van 12 januari 2004 op onze vragen over het JSF- project, waarin u bevestigt dat Nederland over een andere versie van de JSF zal beschikken dan de Amerikanen?


2. Wanneer zal Nederland duidelijkheid krijgen over de technologieën die niet in de exportversie van de JSF terecht zullen komen? In welke fase van de ontwikkeling zullen de Amerikanen hierover duidelijkheid geven?


3. Kan er wel sprake zijn van een gelijkwaardige deelneming aan een ontwikkelings-programma, als zo lang onduidelijk blijft welke technologieën nu wel of niet gedeeld zullen worden? Wat betekent dit voor de wijze waarop de Nederlandse deelnemers aan de ontwikkeling kunnen werken?


4. Wat zijn precies de technologieën die niet zullen worden gedeeld? Heeft dit te maken met stealth? Zo ja, zijn er verschillende vormen van stealth mogelijk? Welke additionele maatregelen zijn denkbaar die in de plaats kunnen komen van stealth en tegelijkertijd een zelfde niveau van bescherming bieden aan het vliegtuig en de vlieger?


5. Op welke andere gebieden zullen verschillen ontstaan en zijn additionele maatregelen nodig? Kunt u precies aangeven waar het hierbij om zal gaan? Wanneer kunt u een inschatting geven van de gevolgen van het niet delen van technologieën voor de kwaliteit van de JSF-lite? Welke invloed hebben de internationale partners op deze discussie?


6. Als sommige technologieën niet worden toegepast in de exportvariant, deelt u toch de mening dat daarmee de JSF-lite van mindere kwaliteit zal zijn dan de Amerikaanse JSF? Dat beide toestellen voldoen aan de vooraf gestelde eisen betekent toch niet dat daarmee ook beide toestellen gelijkwaardig zijn? Ligt het dan niet voor de hand dat 'anders' in dit geval ook 'minder' betekent?


7. Vindt u de verschillen tussen de toestellen onder alle omstandigheden aanvaardbaar zolang de Nederlandse versie maar voldoet aan de vooraf gestelde eisen, ook als daarmee de Amerikanen de beschikking krijgen over een JSF die veel beter is dan de Nederlandse versie?


8. Zo ja, waarom mogen Nederlandse vliegers meer risico's lopen dan hun Amerikaanse collega's? Welke operationele beperkingen in de samenwerking met de Amerikanen en andere partners bent u bereid te aanvaarden, als gevolg van een eventuele mindere kwaliteit van de Nederlandse JSF's?


Van 12 januari 2004, met kenmerk D2004000083