Ingezonden persbericht


Texel, 14 januari 2004

Record aantal bruinvissen op Texel gestrand in 2003

Op Texel zijn in het afgelopen jaar 27 bruinvissen gestrand, waarvan één nog levend exemplaar. Het aantal aangespoelde bruinvissen is veel groter dan normaal in de afgelopen tien jaren (gemiddeld 7,1 gestrand dier per jaar, maximaal 14 per jaar).

Sinds jaren verzamelt EcoMare de karkassen van gestrande walvisachtigen op Texel. Deze worden gemeten en zonodig bewaard. EcoMare geeft al deze gegevens door aan Naturalis in Leiden. Zoogdierenconservator Chris Smeenk van Naturalis heeft ook meer meldingen van gestrande bruinvissen gekregen. De meldingen kwamen niet alleen van Texel, maar ook uit het Deltagebied en van de Hollandse kust.

Volgens de aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) verbonden bioloog Kees Camphuysen is het aantal zichtwaarnemingen van bruinvissen langs de Nederlandse kust in 2003 eveneens duidelijk gestegen. De oorzaak van deze toename is vooralsnog onduidelijk.

De bruinvissen zijn het hele jaar door gestrand. Volgens Marianne Addink, ook verbonden aan Naturalis, is dit overeenkomstig de trend die in 1995 is ingezet. Vóór 1945 werden vooral zomermeldingen gedaan en in de periode 1945-1995 vooral wintermeldingen. Daarna nam het aantal zomermeldingen weer toe, zodat de strandingen gespreid over het jaar voorkwamen. Ook van dit verschijnsel is de oorzaak onduidelijk. Het zou te maken kunnen hebben met het voedsel van de bruinvissen die in dit gebied voorkomen. Uit onderzoek naar maaginhouden blijkt het voedsel voornamelijk uit wijting en grondel te bestaan.

//////////////////

Nadere informatie:

EcoMare, Arthur Oosterbaan, Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel

t 0222 31 77 41, f 0222 31 77 44, arthuro@ecomare.nl, www.ecomare.nl

NIOZ, Kees Camphuysen, Home.planet.nl/~camphuys/home.html

De doelstelling van EcoMare is het vergroten van draagvlak voor de bescherming en het herstel van natuur- en cultuurwaarden in het waddengebied en de Noordzee, met een accent op Texel. Dit gebeurt direct door het opvangen en uitzetten van vogels en zeehonden en indirect door voorlichting en educatie.