Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.

* District Achterhoek


P E R S B E R I C H T


POLITIEDISTRICT ACHTERHOEK


14 januari 2004


Onderwerp: Actie Keep Ulft Clean krijgt vervolg


De actie van de politie " Keep Ulft Clean" om de drugsoverlast in die plaats en op het Kennedyplein aan te pakken blijkt succesvol geweest. De intensieve controle heeft het gevoel van veiligheid teruggebracht en het publiek heeft tevreden gereageerd. Er zijn 31 verdachten staande gehouden en in totaal ruim 2 kilo softdrugs in beslag genomen. Tijdens de evaluatie met de gemeente is gekozen voor een verdere integrale aanpak.


De afgelopen najaar begonnen actie in Ulft om de overlast van druggebruikers vooral rond het Kennedyplein terug te dringen blijkt zijn vruchten af te werpen. Tot die tijd waren er diverse klachten bekend en vooral de overlast had een grote impact op de veiligheidsbeleving van de Ulftenaar.


Ulft werd door veel (Duitse) drugstoeristen bezocht, die het in hun gedrag vaak niet al te nauw namen. Verkeersgedragingen, maar ook hinderlijk gedrag naar passanten zorgden voor een onveilig gevoel bij het publiek.
Verder bleek, dat er vanuit een pand aan de Veldstraat in drugs gehandeld werd en na de aanhouding van enkele verdachten net voor de zomer verplaatste de handel zich naar een ander pand in die straat. Ook hier werd een politieactie uitgevoerd en kon een tweede aanhouding plaatsvinden. Bij de beide acties werden drie personen aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet en werd een geringe hoeveelheid softdrugs in beslag genomen.


In de periode november tot begin december werd het toezicht uitgebreid en werden ruim 350 uren aan het toezicht besteed. Naast de reguliere politie van het team Gendringen werden ook agenten van andere teams uit het district de Achterhoek en leden van de vrijwillige politie ingezet en de hoeveelheid " blauw" op straat zorgde voor een andere sfeer op straat.


In het begin van de actie werd twee kilo hasj in een auto aangetroffen en bij de diverse controles werden 31 personen ingevolge de Opiumwet aan de kleding onderzocht. De meeste personen bleken geringe hoeveelheden softdrugs bij zich te hebben en deze werden in beslag genomen.
Het veiligheidsgevoel van de burgers is weer toegenomen en het vertrouwen in de politie is door de actie Keep Ulft Clean merkbaar gegroeid.


Ook de aandacht van de media had een positieve uitwerking op het project.


Om de openbare orde rondom het Kennedyplein voor de toekomst zoveel mogelijk te waarborgen èn om een antwoord op de drugsproblematiek te krijgen werkt de politie nauw samen met de gemeente Gendringen en andere instellingen, zoals de wijkraad, de midden-standsvereniging, het JEKK en de St. Sluseborch. Zij hebben zitting genomen in het door hen in het leven geroepen Platform Ulft Centrum en buigen zich over de problematiek.


Inmiddels is het integrale veiligheidsplan Ulft Centrum van de grond gekomen, met daarin een aantal actiepunten waardoor de overlast in de toekomst kan worden voorkomen. Op het actielijstje staan onder meer: beperken overlast drugsrunners; voorkomen drank- en drugsmisbruik; jongerenopvang; aanpassen verkeersloop. Ook wordt gekeken naar de mogelijke aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) met betrekking tot het preventief fouilleren.


Verder zal de uitwisseling van informatie tussen de partners geïntensiveerd worden en zal het politietoezicht zoveel mogelijk aanwezig blijven.


Einde bericht


Nadere informatie:

Politievoorlichter Anton de Ronde

055 - 548 60 52

---- --