Gemeente Breda

Persberichten

14-01-2004

Breda lanceert Triple 0, campus voor technologie en creatieve industrie

Het college van Burgemeester en wethouders van Breda heeft dinsdag 13 januari ingestemd met de verkoop van het voormalige vervoersbedrijf en de oude brandweerkazerne aan de Slingerweg. Hiermee geeft de gemeente groen licht voor de ontwikkeling van Triple O, een bedrijvencampus gericht op 'technologie en creatieve industrie.

Met de ontwikkeling van dit project creëert Breda op deze plek een aantrekkelijke omgeving voor ondernemende professionals. Naar verwachting schept de nieuwe campus een werkplek voor ruim achthonderd personen in de technologische en creatieve industrie.

Gemeente Breda slaat met Rewin West Brabant en conceptuele ontwikkelaar Red Concepts de handen ineen voor de ontwikkeling van een kennisintensieve bedrijvencampus in de stad. In februari 2004 gaat Triple O van start. Triple 0 staat voor ondernemers, overheid en onderwijs.

Investering
Met de totale realisatie van Triple O is 24 miljoen euro gemoeid. Het project is illustratief voor het gemeentelijke streven naar versterking van de kennisintensieve en creatieve sector. De creatieve industrie vormt met 1300 bedrijven en 5000 banen de vijfde sector in Breda. Aantallen die naar verwachting de komende jaren verder stijgen.

De heer Andre Adank, wethouder Economische Zaken van Breda, is verguld met het initiatief voor Triple O: Nu ook West-Brabantse economie tegenwind ondervindt, is het goed dat er initiatieven worden ontwikkeld om hoogwaardige en kennisintensieve bedrijvigheid in Breda te bevorderen. En ook Paul Nijskens van de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant is ingenomen met de komst van Triple O naar Breda: Het laat zien dat investeerders geloof hebben in de potenties van de stad Breda om verder te groeien in hoogwaardige bedrijvigheid. Het versterkt het vestigingsklimaat voor hoogwaardige bedrijven.

Synergie
Triple O richt zich op de realisatie van een thematisch park binnen de stadsgrenzen van Breda. In de te realiseren 15.000 m2 voelen kennisintensieve bedrijven zich niet alleen zeer thuis, maar vinden ook inspiratie, ruimte en faciliteiten voor toekomstige groei. Om dit te bereiken krijgt de Triple O campus een management dat verantwoordelijk wordt voor een optimale huurdersmix. Daarnaast draagt het management ook zorg voor branchegerichte faciliteiten, services en een stimulerende atmosfeer. Basisfilosofie is het creëren van synergie. Synergie in kennis, (relatie)netwerken, uitstraling en kosten. Maar vooral ook synergie tussen ondernemers, onderwijs en overheid.

Start
Voor de vestiging van Triple O heeft gemeente Breda gekozen voor de rand van de binnenstad met voldoende parkeergelegenheid. De 5000 m2 van de voormalige brandweerkazerne aan de Slingerweg, startpunt voor het project, biedt in het voorjaar van 2005 ruimte aan ondernemingen, onderwijsinstellingen en voorzieningen. Medio februari start Triple O met de ondertekening van het samenwerkingsconvenant.

Onderwijs en Ondernemen
Het opleidingsniveau in Breda ligt ver boven het landelijke gemiddelde. Veel afgestudeerden vinden echter werk buiten de stad. Met de ontwikkeling van dit project krijgt creëert Breda er een manier bij om deze professionals aan de stad te binden. Naar verwachting schept de nieuwe campus een werk/studie plek voor ruim achthonderd personen in de technologische en creatieve industrie.
Het concept leent zich tegelijkertijd voor een betere afstemming van het onderwijsaanbod op de wensen van het bedrijfsleven. De ontwikkeling van een bedrijvencampus, waarbinnen samenwerking tussen bedrijven onderling en met het hoger beroepsonderwijs optimaal wordt gefaciliteerd, staat garant voor een versterking van het Bredase vestigingsklimaat.

Breda, 14 januari 2004