Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil fiscale aftrekbaarheid BA-premie (14/01/04)

De NMBS wil een verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) omdat naar verluidt slechts een deel van de schade tengevolge van zelfmoord op het spoor kan teruggevorderd worden van de nabestaanden.

Menselijke dramas misbruiken om munt uit te slaan, vindt N-VA-ondervoorzitter Brepoels wansmakelijk. De N-VA pleit voor een fiscale aftrekbaarheid van de premie voor burgerlijke aansprakelijkheid.

Volgens de N-VA zijn de schadekosten van 350.000 euro daarenboven peanuts ten opzichte van de totale omzet van de NMBS van 2,25 miljard euro. De NMBS-top vergeet dan nog te melden dat vooral de belastingbetaler opdraait voor de werkingskosten en de groteske verliezen van de spoormaatschappij. Wanneer de subsidiëring van de NMBS ter sprake komt, wordt steeds de sociale functie van het bedrijf benadrukt. Maar wanneer het gaat over sociale kosten, kijkt de NMBS de andere kant op.

Reeds jaren wordt door de sector gevraagd om de BA-verzekering privé-leven verplicht te maken. Meer dan 20% van de gezinnen zou niet verzekerd zijn, veelal uit onwetendheid. Toch is er zeker een groep kansarme gezinnen voor wie een premie van 50 euro weer een zoveelste jaarlijkse vaste kost teveel is. Precies in die laatste groep doen zich dramas voor wanneer belangrijke schade aan derden niet vergoed kan worden. Een verplichte verzekering zou dus een goede zaak zijn, zodanig dat alle gezinnen in de zekerheid leven dat eventuele schade door gezinsleden toegebracht aan derden, steeds vergoed wordt. De N-VA stelt daarom voor dat de overheid deze verzekering ondersteunt door een fiscale aftrekbaarheid van de premie.

Het voorstel van VLD-volksvertegenwoordiger De Padt om dan maar ineens een centrale databank van alle verzekeringspolissen aan te leggen, die door de NMBS kan geconsulteerd worden, wordt door de N-VA naar de prullenmand verwezen, wegens te groot Big-Brother gehalte. Als trouwens de NMBS deze databank zou mogen raadplegen, waarom alle andere bedrijven dan niet? Waar stopt dit dan?

De N-VA roept minister van Begroting en Overheidsbedrijven Vande Lanotte op om de fiscale aftrekbaarheid van de BA-verzekering te ondersteunen en uitdrukkelijk afstand te nemen van de poging van de NMBS om munt slaan uit menselijk leed.

Auteur:
Frieda Brepoels, ondervoorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be