Politie Flevoland

Aanhouding veelpleger en winkelier

Emmeloord 14-01-2004 - De politie heeft dinsdagmiddag in Emmeloord een 21-jarige winkelierszoon en een 48-jarige veelpleger uit Emmeloord aangehouden.

Volgens verklaringen van betrokkenen en getuigen moet het voorval ongeveer als volgt zijn gegaan:

De 48-jarige inwoner van Emmeloord was dinsdagmorgen de slijterij in Wittesteijn binnengegaan. Deze slijterij behoort bij de daarnaast gevestigde supermarkt. De 49-jarige eigenaar van de supermarkt, die in de supermarkt zat, zag de man in de slijterij naar binnen gaan en herkende hem als een veelpleger, die meermalen in zijn supermarkt was aangehouden op verdenking van winkeldiefstal.

De supermarkteigenaar en een medewerker renden naar de slijterij. De eigenaar sommeerde de veelpleger zijn winkel te verlaten. Hierop voelde de veelpleger zich kennelijk bedreigd en trok een mes, waarmee hij de eigenaar bedreigde. Vervolgens stopte hij het mes weg, liep enkele meters weg, draaide zich om en trok weer het mes. De 21-jarige zoon van de eigenaar had zijn vader zien rennen en was ook naar de slijterij gekomen. Hij zag de veelpleger het mes trekken en pakte een spuitbusje met CS-gas, waarmee hij in de richting van de veelpleger spoot.

De 48-jarige veelpleger, geen onbekende van de politie, werd overmeesterd, aangehouden en aan de politie overgedragen. Mogelijk heeft de verdachte hierbij een schop gekregen. De politie heeft de 21-jarige zoon van de winkeleigenaar aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit en mishandeling. Het mes van de 48-jarige verdachte, een mes met een lemmet van ruim 30 cm, is in beslag genomen.

De 48-jarige verdachte heeft weinig of geen last gehad van het traangas. Wel had hij pijn aan de armspieren omdat zijn arm verdraaid was. Er bleek geen sprake te zijn van winkeldiefstal.

Beide verdachten zijn eerst in verzekering gesteld, maar na verhoor in de loop van de dag in vrijheid gesteld. Proces-verbaal wordt opgemaakt.