Staatsbosbeheer

14 januari 2004

Staatsbosbeheer kijkt tevreden terug op alle activiteiten op en rond het Boomkroonpad het afgelopen seizoen. Hoewel het aantal betalende bezoekers in vergelijking met 2002 vrijwel gelijk bleef, ruim honderddrieduizend, is regiohoofd Dick Klootwijk zeker tevreden over de behaalde resultaten: Het seizoen 2003 begon veelbelovend, mooi voorjaars- en voorzomerweer. Ten opzichte van 2002 trok het bezoekersaantal behoorlijk aan. Echter gedurende de lange, warme periode in met name augustus, hebben veel potentiële bezoekers van het Boomkroonpad het laten afweten.

Naast de ruim honderdduizend bezoekers die het Boomkroonpad daadwerkelijk bezochten, ontving Staatsbosbeheer een veelvoud aan bezoekers die gewoon even langs kwamen voor een wandeling of een speurtocht in de boswachterij Gieten Borger.

Gedurende de maanden juli en augustus hebben bijna zevenhonderd kinderen deelgenomen aan de kinder-doe-dagen. Het thema, leven in de steentijd, werd door kinderen én ouders zeer gewaardeerd. Door middel van dit soort educatieve activiteiten probeert Staatsbosbeheer een duidelijke link te leggen tussen natuurbeheer, archeologie en cultuurhistorie. Dat hierbij begonnen wordt bij de jeugd, spreekt voor zich.

In de herfstvakantie hebben ruim driehonderd bezoekers een rondwandeling door de boswachterij gemaakt, waarbij zij getuige waren van bosbeheer in de praktijk. Veldmedewerkers, mensen die zich dagelijks bezighouden met bosbeheer, lieten zien hoe Staatsbosbeheer de bossen beheert en waarom er ook bomen moeten worden omgezaagd. Wintervellingen roepen regelmatig vragen op bij bezoekers, op deze manier werden die vragen voldoende beantwoord.

Staatsbosbeheer heeft in samenwerking met de ondernemer van 't Nije Hemelriek opnieuw succes geboekt met het Lorkenspoor. Het Lorkenspoor onderhoudt een vaste dienstregeling tussen 't Nije Hemelriek en het Boomkroonpad met als doel autogebruikers op de ruime parkeerplaats aan de rand van de boswachterij te laten parkeren. Hierdoor neemt het autoverkeer in de boswachterij af. Met vijftienduizend bezoekers aan het Boomkroonpad die vanaf 't Nije Hemelriek vertrokken, betekende dat vijfduizend autos minder in het bos. Staatsbosbeheer verwacht dat het gebruik van het Lorkenspoor het komend jaar verder zal toenemen. Het autoluw maken van de boswachterij komt hiermee een stapje dichterbij.