Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer
---

Aanbieding Defensie Milieu Beleidsnota

14-1-2004 15:12:00

Hierbij bied ik u de Defensie Milieubeleidsnota 2004 aan. Het is de opvolger van de Defensie Milieubeleidsnota 2000. Deze nota beschrijft het milieubeleid van het ministerie van Defensie voor de periode 2004 tot en met 2008.

Op grond van het "Strategisch Akkoord" van het Kabinet Balkenende I en het "Hoofdlijnenakkoord" van het Kabinet Balkenende II heeft het ministerie van Defensie een ingrijpende financiële taakstelling gekregen. Zoals ik u reeds bij de aanbieding van het Defensie Milieujaarverslag 2002 heb medegedeeld, is het milieubeleid vanwege deze financiële taakstelling één jaar eerder dan gepland geactualiseerd.

Defensie blijft uiteraard voldoen aan de milieuwet- en regelgeving en voert het overeengekomen Rijksbeleid uit. Als eerste departement zal Defensie eind 2004 in de gehele organisatie beschikken over milieuzorgsystemen: hét sturingsinstrument om de milieuprestaties voortdurend te verbeteren.

Nu de historische verontreiniging grotendeels is opgeruimd, verschuift het milieubeleid gaandeweg naar preventie van milieubelasting door middel van beheersplannen, onder andere op de aspecten bodem, water en natuur.

Ondanks de noodzakelijke financiële reducties is er ruimte gevonden voor een aantal nieuwe accenten in het milieubeleid. Op basis van recent NAVO-milieubeleid zal, nog meer dan in het verleden, aandacht worden gegeven aan milieuaspecten tijdens oefeningen en operaties. Daarnaast zal ook bij de aanschaf van nieuw materieel meer stringent naar milieuprestaties worden gekeken.

Jaarlijks zult u middels de financiële verantwoording van het ministerie van Defensie en het Milieujaarverslag op de hoogte worden gehouden van de voortgang bij de uitvoering van het milieubeleid.

Ik ben er van overtuigd dat Defensie de komende vijf jaar, ondanks de financieel moeilijke tijden, ook op milieugebied weer een goede prestatie zal realiseren.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

* Defensie Milieu Beleidsnota (2004-01-14)