Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (14/01)

Oosterhout, woensdag 14 januari 2004

Wijkagent speurt twee afvaldumpers op
LAGE ZWALUWE: Naar aanleiding van een aantal klachten van illegaal storten of weggooien van huishoudelijk afval in de provinciebuurt van Lage Zwaluwe stelde de wijkagent de afgelopen dagen een onderzoek in. In de omgeving van de Groningenlaan was de laatste tijd veel huishoudelijk afval gedumpt. Dit afval was verpakt in plastic boodschappentasjes en pedaalemmerzakken en lag in de bosjes langs de voetpaden. Door de inhoud van de afvalzakken grondig te onderzoek, achterhaalde de politie de identiteit van één van de daders. Ook is de identiteit van een dader achterhaald die zijn afval in de Molenweg had gedumpt. Beide daders zijn verhoord en kunnen op een forse boete rekenen. Zon boete kan al snel oplopen tot 260,-. Op verzoek van de wijkagent heeft de gemeente de wijk geheel gereinigd. Het is nu aan de buurtbewoners de taak om er voor zorgen dat het netjes blijft.

Politie waarschuwt opnieuw: Pincode is en blijft privé TERHEIJDEN: De politie blijft waarschuwen voor oplichtingpraktijken, waarbij argeloze slachtoffers hun bankpas en pincode afhandig wordt gemaakt. Een 84-jarige vrouw uit Terheijden is op dinsdag 13 januari haar bankpas kwijtgeraakt aan een onbekende man. De vrouw vertrouwde de dader tevens haar pincode toe. De dader vertelde haar dat zij binnenkort een nieuwe bankpas zou ontvangen en wilde daarom alvast de oude bankpas meenemen. Daarvoor had hij ook de pincode nodig. Kort na de afgifte is er van haar bankrekening een geldbedrag van een kleine 3000,- gepind. Begin december werden andere bejaarde inwoners van Terheijden op dezelfde manier slachtoffer van deze oplichter. De politie is op zoek naar de nog onbekende verdachte en vraagt gedupeerden en eventuele getuigen om zich direct te melden als de oplichter opduikt. Het noteren van het kenteken van zijn auto zou de recherche enorm helpen. Officiële instanties (ook bankpersoneel en de politie) zullen nooit naar uw pincode vragen, die is en blijft privé. Als personen aan de voordeur zeggen dat zij namens een officiële instantie komen vraag dan altijd om een legitimatiebewijs. Zorg dat u het legitimatiebewijs goed leest en kijk of de eventuele foto overeenkomt. Als u nog steeds twijfelt, bel dan de instantie op en doe navraag over het huisbezoek van hun medewerker. Eerlijke mensen zullen daar helemaal geen bezwaar tegen hebben.

Bekeuring voor negeren verkeersbrigadier
MADE: Een 26-jarige man uit Made kreeg woensdagochtend 14 januari een bekeuring omdat hij geen gevolg gaf aan de aanwijzingen van een verkeersbrigadier. De Madese verkeersbrigade had in het verleden bij de politie aangegeven dat een aantal verkeersdeelnemers geen respect heeft voor hun activiteiten. Dit was reden voor de politie om toezicht te houden. De overtreder stopte niet op het teken van de verkeersbrigadier. Hij fietste tussen de overstekende school-kinderen door. Hij werd door verkeersbrigadier aangeroepen met de mededeling. "Ik geef u een stopteken. Wilt u stoppen". De fietser stopte niet en reed vervolgens het trottoir op en vervolgde zijn weg. Even later kreeg hij een stopteken van de politie. Dit maal stopte hij wel en mocht een bekeuring in ontvangst nemen. Weggebruikers zijn namelijk verplicht om aanwijzingen die worden gegeven door daartoe bevoegde en als zodanig herkenbare personen op te volgen. Die aanwijzingen kunnen mondeling of met (voorgeschreven) gebaren worden gegeven.

Politie onderzoekt twee bedrijfsinbraken
WAALWIJK: In de nacht van woensdag 14 januari is er ingebroken bij een winkel in de Els. De daders hebben toegang verkregen tot het winkelcentrum door het forceren van een toegangsdeur. Van de winkel werd een roldeur geforceerd. Weggenomen werd een klein geldbedrag. Diezelfde nacht is er ook ingebroken bij een bedrijf aan de van Andelstraat. Ook hier werd een roldeur geforceerd. Of er daadwerkelijk iets is gestolen is, is nog niet bekend. De technische recherche stelt in beide gevallen een sporenonderzoek in.

Verkeerscontroles in Gilze en Rijen
GILZE EN RIJEN: Op dinsdag 13 januari hield de politie diverse verkeerscontroles in de gemeente Gilze en Rijen. Zo is in de Lange Wagenstraat een snelheidscontrole uitgevoerd. Er werden ongeveer 30 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 4 te hard reden. Een automobilist reed zelfs 86 km/u binnen de bebouwde kom. Ook werd er nog een bekeuring geschreven voor het onterecht voeren van mistlichten. Elders in Rijen vielen bekeuringen voor het rijden door rood licht, het niet verlenen van voorrang en niet-handsfree telefoneren tijdens het autorijden.

Mannen opgepakt na illegale jacht
SLEEUWIJK: De politie arresteerde zaterdag 10 januari 2004 een 48-jarige inwoner van Werkendam. De man wordt verdacht van overtreding van de Flora en Faunawet.
Op maandag 12 januari werd een tweede verdachte verhoord. De tweede persoon is 68-jarige man uit Almkerk. Het duo was aan het jagen na zonsondergang, wat verboden is. Bovendien schoten het tweetal twee smienten in de veronderstelling zijnde dat het opvliegende eenden waren. Een smient valt niet onder wild en mag dus ook niet bejaagd worden. Verder waren ze aan het jagen op terrein waar ze niet gerechtigd waren om te jagen en werd gebruik gemaakt van verboden munitie. Tegen beide mannen is proces-verbaal opgemaakt.

Fietser botst met motor
ANDEL: Op woensdagochtend 14 januari werd de politie rond 07.45 uur geroepen bij een verkeersongeval in Andel. Het ongeval was gebeurd op de kruising Hoge Maasdijk / Afsluitdijk.Een 14-jarige meisje fietste over de Hoge Maasdijk, komende vanuit de richting Veen. Op de kruising verleende zij vermoedelijk geen voorrang aan een motorrijder die voor haar van rechts kwam. De motor werd bestuurd door een 31-jarige man uit Brakel. De aanrijding gebeurde op het kruisingsvlak. Het slachtoffer raakte gewond aan haar rechterpols en is per ambulance naar het ziekenhuis in Gorinchem vervoerd. De agenten stelden vast dat de fiets aan de voorzijde geheel vernield was en dat de motorfiets aan linkerzijde schade had. De politie heeft de fiets meegenomen en later op de dag bij het meisje thuis afgegeven.

Diefstal van computers en geld uit bedrijf
OOSTERHOUT De politie onderzoek een bedrijfsinbraak die op dinsdagavond 13 januari omstreeks 21.00 uur gepleegde. Dat gebeurde bij een bedrijf aan het Europark. Bij de inbraak zijn drie laptops, twee PCs, twee TFT-beeldschermen en een geldbedrag gestolen.

Politie houdt vijfde verdachte van straatroof aan
OOSTERHOUT: De politie verwacht met de aanhouding van een vijfde verdachte klaarheid te hebben in een gewelddadige beroving. Het gaat om een minderjarige vrouw, die op woensdag 14 januari werd gearresteerd. Vier andere verdachten zijn vorige week al opgepakt en voorgeleid aan de aan de rechter-commissaris. Het ging om vier mannen uit Oosterhout van respectievelijk 19 jaar, 25 jaar en twee minderjarigen. De politie kwam de mannen op het spoor na uitgebreid onderzoek. Zij zitten momenteel in voorarrest.
Het vijftal wordt verdacht van een beroving op 27 december 2003. Daarbij werd een 34-jarige man uit Oosterhout in het Slotpark door het vijftal, onder bedreiging van een mes, beroofd van zijn portemonnee en mobiele telefoon. Het slachtoffer kreeg ook enkele klappen op zijn hoofd. Een vriend die hem te hulp schoot, raakte gewond aan zijn hand en liep een snijwond op in zijn buikstreek. Hij is hiervoor in het Amphiaziekenhuis behandeld. De recherche van de politie Oosterhout maakt momenteel het eind-proces-verbaal op.

Bron: Jeroen Steenmeijer