Vlaamse overheid

Vlaams leefmilieuminister Ludo Sannen heeft 28 hectaren van de duinen van de Middenkust als natuurreservaat erkend. Hierdoor kan de eigenaar in samenspraak met de Vlaamse overheid het domein beter beheren. De duinen worden toegankelijk onder begeleiding van een natuurgids.

In het gebied in Bredene en De Haan vindt men typische duinplanten, zoals duindoornstruweel en duingrassen, terug. Via aangepast beheer moet de typische fauna en flora van de streek behouden en ontwikkeld worden. Zo zullen gebiedsvreemde planten en bomen verwijderd worden om het typische duinstruweel kansen te geven om verder te ontwikkelen.
"Met de erkenning van deze duinen van de Middenkust als natuurreservaat wordt een prachtig stuk natuur in West- Vlaanderen behoed," meent milieuminister Ludo Sannen. "Meteen krijgen de mensen ook de kans om van die natuur te genieten. Via deze erkenning redden we niet enkel de natuur; we geven de natuur ook terug aan de mensen." Het erkennen van natuurreservaten wordt, samen met het aankopen ervan, gezien als de beste garantie voor een goed en duurzaam beheer van deze gebieden. De eigenaars van erkende natuurgebieden kunnen van de Vlaamse overheid steun krijgen voor het onderhoud van hun domein.

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Sannen - tel. (02) 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be