Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

GS teleurgesteld over voorlopig standpunt EU

Gesprek over regeling behoud cultuurhistorisch landschap St. Oedenrode met Europese commissie voortgezet

Gedeputeerde Staten nemen met teleurstelling kennis van het voorlopige standpunt van de Europese Commissie over de provinciale subsidieregeling voor het behoud van het cultuurhistorisch waardevolle landschap in het landinrichtingsgebied St.Oedenrode. Het college wil proberen de Europese Commissie er van te overtuigen dat de provinciale regeling niet strijdig is met Europese regelgeving. In afwachting van de uitkomsten van het gesprek met de Commissie worden de voorbereidingen voor het invoeren van de subsidieregeling voortgezet. GS vrezen een verdergaande aantasting van het cultuurhistorisch landschap in het geval de Commissie bij haar standpunt blijft.

De landinrichting is een proces dat zich over decennia uitstrekt en dat nu bijna afgerond is. Op grond van de landinrichting wordt gestreefd naar het landbouwkundig optimaal inrichten van het gebied. De subsidieregeling St.Oedenrode stimuleert boeren om op vrijwillige basis van die optimale landbouwkundige inrichting af te zien. De regeling bestaat uit een aanleg-, beheers- en behoudssubsidie. De aanlegsubsidie dient om actief landschapselementen te herstellen, de beheerssubsidie dient om bijvoorbeeld bomenrijen, houtwallen en poelen te onderhouden.
De behoudssubsidie is er op gericht de extra kosten en arbeid te vergoeden die ontstaan doordat de grondgebruiker afziet van een optimale landbouwkundige inrichting van zijn bedrijf. De provincie vindt dat deze behoudsubsidie een vergoeding is voor deze meerkosten. De Europese Commissie heeft andere opvattingen. De Commissie heeft geen bezwaren tegen de aanleg- en beheerssubsidie.

Op dit moment zijn er nog geen vergoedingen op grond van de subsidieregeling St.Oedenrode uitgekeerd. Circa 140 grondgebruikers hebben een contract afgesloten met de Dienst Landelijk Gebied, die de subsidieregeling St.Oedenrode namens de provincie uitvoert. De beschikkingen zijn steeds afgegeven onder de ontbindende voorwaarde van instemming dat de Europese Commissie met de regeling St.Oedenrode instemt. Nog eens 140 grondgebruikers hebben aangegeven belangstelling voor de regeling te hebben. In afwachting van de uitkomst van de gesprekken met de Commissie zal worden voortgegaan met de uitvoering van de regeling. Daarbij zal het voorbehoud van instemming van de Europese Commissie blijven gelden.