Verbond van Verzekeraars

Bellen voor een veilig Nederland

Veilig bellen voor een veilig Nederland: dat is het motto van de campagne om de anonieme tiplijn Meld Misdaad Anoniem (kortweg Bel M.) te promoten. De tiplijn is op 1 januari 2004 landelijk ingevoerd. De komende tijd zullen er radio- en tv-spots worden uitgezonden en advertenties worden geplaatst.

Bel M. is een initiatief van de overheid en het Verbond, die samen met een aantal andere organisaties zijn verenigd in het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC). De tiplijn ging vorig jaar in vijf politieregios van start, in navolging van het succes in andere landen. Mensen kunnen via het telefoonnummer 0800-7000 (en via de vernieuwde website www.meldmisdaad.nl) anoniem tips doorgeven over misdrijven, zoals over moord en doodslag, wapenhandel, drugshandel, overvallen, brandstichting, autodiefstallen en inbraken. Maar ook voor ernstige fraudezaken als oplichting, verzekeringsbedrog en fraude met creditcards kunnen mensen bij de tiplijn terecht.

Groot succes

De tiplijn werd in de vijf politieregios een groot succes. Vanaf de start in september 2002 zijn er tot en met eind 2003 in totaal 37.600 serieuze gesprekken gevoerd met tipgevers. Hiervan zijn 7.750 bruikbare tips (21%) doorgestuurd naar de politie, het Fraudeloket Verzekeringen van het Verbond, de Koninklijke Marechaussee en andere opsporingsdiensten. Uit de door deze instanties teruggekoppelde informatie blijkt dat er tot nu toe 175 aanhoudingen zijn verricht, 90 zaken zijn opgelost en 47 hennepkwekerijen zijn opgerold.

Ook speelde M. een grote rol tijdens de afgelopen jaarwisseling: er kwamen in december 140 meldingen binnen over handel, transport en opslag van illegaal vuurwerk. Dat resulteerde in 11 aanhoudingen en 7.000 kilo in beslag genomen vuurwerk, met een straatwaarde van ongeveer 50.000.

Stichting M.

Gezien de successen van M. werd eind vorig jaar besloten om de anonieme tiplijn landelijk in te voeren. M. is dit nieuwe jaar ingegaan als een zelfstandige geregistreerde rechtspersoon. Vlak voor de kerst werd de Stichting Meld Misdaad Anoniem opgericht. Het bestuur van deze stichting bestaat uit Rob Crommelin namens het Verbond, vertegenwoordigers van de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van de Raad van Hoofdcommissarissen. De directie van de stichting wordt gevormd door de heren Henk Munting en Guus Wesselink, die beiden gedurende de pilotperiode ook al waren belast met de projectleiding.

Verzekerd!, januari 2004