Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 3: HOOGSPANNING (14-01-2004)

B en W gemeente Veenendaal willen hoogspanningslijn ondergronds Gemeente opent overleg voor medefinanciering

Het college van B en W van de gemeente Veenendaal wil dat de bestaande hoogspanningslijn in de bebouwde kom in de toekomst volledig ondergronds ligt. Dat hebben B en W op dinsdag 13 januari besloten. Een voorwaarde is wel dat andere partijen - provincie Utrecht, de ministeries van VROM en Economische Zaken en ENECO Energie Infra Utrecht (EEIU) - bereid zijn mee te werken en mee te financieren. Niet de gemeente, maar EEIU is de verantwoordelijke instantie die bepaalt of de hoogspanningslijn ondergronds gaat.

Het college wil met dit plan bestaande en toekomstige ongerustheid bij bewoners over elektromagnetische velden bij de hoogspanningslijn wegnemen. Daarnaast wordt door een ondergrondse hoogspanningslijn bestaande bebouwing minder beperkt bij bouwmogelijkheden en kan herontwikkeling op andere locaties plaatsvinden. De toekomstwaarde van het bestaande tracé wordt hiermee verhoogd.

Medefinanciering
Het college van B en W zal zich de komende tijd hard inspannen om steun te krijgen voor dit voornemen. Het college vindt dat de gemeente niet alleen mag opdraaien voor de kosten. "De hoogspanningslijn is, zonder dat we er veel over te zeggen hadden, over ons grondgebied en onze daken heen aangelegd. De lijn vormt nu een beperking van ons grondgebruik en - zolang we niet precies weten wat het effect op de gezondheid is - een onzekere factor voor de mensen die er onder wonen", aldus verantwoordelijk wethouder Sanders.

De provincie Utrecht hanteert in haar nieuwe ontwerpstreekplan een voorzorgsprincipe om in nieuwe situaties woningvrije zones van 100 meter aan weerszijden van een hoogspanningslijn aan te houden. Dit omdat - volgens de provincie - "niet is uit te sluiten dat hoogspanningslijnen negatieve effecten op de gezondheid kunnen hebben".

Als de gemeente van hetzelfde voorzorgsprincipe als de provincie Utrecht uitgaat, is een dubbele boring over het volledige tracé - ca. 6,4 km - noodzakelijk. Volledig ondergrondse aanleg kost 40 miljoen euro. Dit is dubbel zo duur als een enkele boring, één van de vier varianten die door KEMA is geraamd.
In Veenendaal bevinden zich ca. 1700 mensen en 700 woningen binnen een afstand van 60 meter van de hoogspanningslijn.

Onderzoek KEMA
Volgens onderzoeksinstituut KEMA is het niet waarschijnlijk dat de hoogspanningslijn een schadelijk effect heeft op de gezondheid van de mensen die er in de buurt wonen. KEMA heeft in 2003 in opdracht van de gemeente Veenendaal de (on)mogelijkheid onderzocht om de hoogspanningslijn te verplaatsen. Omdat niemand met zekerheid kan stellen dat wonen in de buurt van een hoogspanningslijn onschadelijk is, kiest het college met zijn voorkeur voor het ondergronds brengen het zekere voor het onzekere. Het onder de grond brengen van de lijn zal in ieder geval de ongerustheid bij de bewoners verminderen, is de verwachting van het college.

Blootstelling aan velden met een hoge sterkte kan volgens de Nederlandse Gezondheidsraad inderdaad leiden tot fysiek ongemak, zoals het zien van lichtflitsen of prikkeling van spieren en zenuwen. Deze symptomen kunnen pas ontstaan ver boven de door de Europese Unie geadviseerde grenswaarden van 100 µT, en leiden niet tot ziekten of aandoeningen (µT is de afkorting van microTesla, de eenheid die sterkte van een magnetisch veld aangeeft).

Afgelopen augustus deed KEMA in diverse straten onder de hoogspanningslijn metingen van de magnetische velden. De bovengenoemde adviesgrenswaarden worden in Veenendaal niet overschreden. Ook niet bij woningen recht onder de lijn. De hoogste waarde in woonwijken werd gemeten bij de Kastanjelaan (4 µT). De hoogste waarde buiten woonwijken werd gemeten bij de Turbinestraat op het industrieterrein Nijverkamp, op de plek waar de hoogspanningslijn relatief laag hangt.

Vervolg
De raadscommissie Stad buigt zich maandag 26 januari over het besluit van het college. Het college zal op korte termijn in overleg gaan met de beoogde medefinanciers. Het college verwacht - afhankelijk van de resultaten van dit overleg - voor de zomer met een definitief voorstel aan de gemeenteraad te kunnen komen. De raad neemt het uiteindelijke besluit over de hoogspanningslijn.
De mensen in de buurt van de hoogspanninglijn zullen via de eigen media van de gemeente op de hoogte worden gehouden van de besluitvorming.
De vergadering van de commissie Stad vindt plaats op het gemeentehuis en begint om 19:30 uur.

Voorgeschiedenis
De ongerustheid onder bewoners kwam boven water, toen energiebedrijf ENECO in 2002 een aanvraag indiende om een hoogspanningsmast in Veenendaal te verhogen. ENECO (voorheen REMU) deed dit verzoek vanwege de korte afstand tussen de lijn en bebouwing op deze plek. De bewoners wezen op mogelijk schadelijke effecten, veroorzaakt door elektrische en magnetische velden rond hoogspanningslijnen. Bewoners hebben zich in de loop van 2002 verenigd in het bewonersplatform Hoogspanningslijn.

Het besluit om KEMA onderzoek te laten doen gebeurde in opdracht van de gemeenteraad. De raad heeft in haar vergadering van 13 maart 2003 uit veiligheidsoverwegingen besloten de vrijstellingprocedure voor verhoging van de hoogspanningsmast aan de Wageningselaan 46 op te starten. Daarnaast wilde de raad graag duidelijkheid over de vraag of verplaatsing van de hoogspanningslijn tot de mogelijkheden behoort. Op 25 november 2003 heeft het college van B en W kennisgenomen van dit rapport. Het bewonersplatform is betrokken geweest bij het formuleren van de onderzoeksopdracht en het overleg over de vorderingen van het onderzoek in de zogenoemde Tussencommissie Hoogspanning.

Relevante informatie:
Hoogspanning
Persbericht 99: Hoogspanning
Hoogspanning