HBO-Raad

verschenen op: 14-01-2004

Leijnse wil andere aanpak innovatiebeleid

Frans Leijnse, voorzitter van de HBO-raad, heeft vanmiddag in zijn nieuwjaarsrede kritiek geuit op de manier waarop het kabinet de Nederlandse kennissamenleving wil stimuleren. De achterblijvende innovatiekracht van onze economie vormt een bedreiging voor de ambitie Nederland in 2010 te laten behoren tot de top drie van Europese succesvolle economieën. De innovatieve kracht van Nederland is anno 2004 minder dan elders in de Europese Unie. Daarom hebben de hogescholen besloten een innovatieagenda op te stellen.

Het Kabinet denkt teveel vanuit bestaande kaders. De tot nu toe gekozen aanpak is verouderd en bovendien elitair. Voorbeeld daarvan is het voornemen tot selectie in het hoger onderwijs van staatssecretaris Nijs. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst presenteerde Leijnse de innovatieagenda van de hogescholen. Het Kabinet gaat uit van een belegen opvatting over kennis en innovatie. Kennisontwikkeling, kennisoverdracht en een hoog opgeleide beroepsbevolking worden als afzonderlijke beleidsthema?s behandeld. De versterking van onze innovatieve kracht behoeft een eigentijdse visie op de kennissamenleving. De innovatiekracht van Nederlandse bedrijven en instellingen moet versterkt worden door integratie van kennisontwikkeling en -toepassing. Hiervoor is een in de volle breedte hoog opgeleide bevolking noodzakelijk.

In de Innovatieagenda hogescholen: maximale participatie en kenniscirculatie hebben de hogescholen hun visie geformuleerd op de gewenste koers voor het hoger onderwijs. Allereerst moet selectieve deelname aan het hoger onderwijs vervangen worden door maximale deelname. Vanaf 2012 moet de helft van alle jongeren een diploma in het hoger onderwijs hebben behaald. Het aantal werkenden dat studeert moet in 2008 zijn verdubbeld.
In de tweede plaats willen hogescholen een sterke partner zijn in de regionale kennisinfrastructuur. Hogescholen willen voor de MKB-bedrijven de motor voor innovatie kunnen zijn.

De hogescholen doen een beroep op de overheid tot steun bij het realiseren van hun innovatieagenda.

De publicatie 'Innovatieagenda hogescholen: Maximale participatie en kenniscirculatie' is downloadbaar via deze website. U kunt daarvoor de rubriek 'Publicaties' raadplegen, (sub)thema 'Innovatie / lector'.