Rijksuniversiteit Groningen

005 MSCplus opnieuw toponderzoekschool

Datum: 14 januari 2004

Minister Van der Hoeven van OC&W zet de financiering van de zes Nederlandse toponderzoekscholen voort voor een tweede periode van 2003 tot 2008. Dat is goed nieuws voor de Rijksuniversiteit Groningen, die met het MSCplus een eigen toponderzoekschool heeft en bovendien deelneemt aan de sterrenkundige onderzoekschool NOVA - waarvan de RUG momenteel penvoerder is - en de chemische onderzoekschool NIOK.

Over de aanvraag voor hererkenning van de toponderzoekscholen bracht onderzoeksfinancier NWO in oktober een positief advies uit aan de minister. Het MSCplus (het Materials Science Centre plus enkele andere onderzoeksgroepen) wordt in dat advies beschreven als "een groot succes". NWO verwacht dat het onderzoekcentrum in de komende vijf jaar buitengewoon productief en invloedrijk zal worden. Directeur prof.dr. J. Knoester verwacht dat de hererkenning het MSCplus een "een enorm voordeel geeft boven andere instituten". "Het houdt in dat we een goede reputatie hebben, waardoor jonge onderzoekers met nieuwe ideeën graag bij ons zullen komen werken."

Nieuwe subsidie

Nu de minister het NWO-advies overneemt, zullen de scholen in de komende vijf jaar opnieuw subsidie ontvangen. Of die gelijk blijft aan de 18 miljoen euro elk uit de eerste ronde of hoger wordt, staat nog niet vast. Prof.dr. P.C. van der Kruit, directeur van het Groningse Kapteyninstituut voor sterrenkunde (onderdeel van NOVA), wijst erop dat de kosten de afgelopen vijf jaar sterk zijn gestegen. "Ik ben bijzonder blij met de hererkenning, maar we hebben in 1998 wel een tienjarig programma ingediend. Dat willen we onverkort uitvoeren, maar dan moeten de subsidies wel omhoog. Door de inflatie en de hogere kosten voor promovendi is de uitvoering ervan inmiddels een stuk duurder geworden."

Volgens NWO zijn de premies voor toponderzoek de laatste jaren door inflatie en gestegen kosten voor promovendi effectief 25 procent minder waard geworden. Van der Hoeven wil in het wetenschapsbudget echter excellent onderzoek begunstigen. In haar brief over de hererkenning vraagt ze VSNU en NWO om met een voorstel te komen voor een financieringswijze die meer tegemoet komt aan de inflatiecorrectie. Van der Hoeven vindt bovendien dat het fenomeen toponderzoekschool een blijvend karakter moet krijgen. De evaluatie aan het eind van de tweede periode zou moeten gaan over de manier waarop voortzetting kan worden verwezenlijkt.

Noot voor de pers

Meer informatie:

* prof.dr. J. Knoester (MSCplus), tel. (050) 363 4843/7731
* prof.dr P.C. van der Kruit (Kapteyninstituut) tel. (050) 363 4073/4062