Gemeente Voorburg-Leidschendam


Restauratie Voorburgs park Middenburg-Sonnenburgh

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 14 januari 2004
---

De gemeente Leidschendam-Voorburg start komende week met de restauratie van het monumentale park Middenburg-Sonnenburgh in Voorburg. Vorig voorjaar is op deze restauratie al een klein voorschot genomen met werk aan de verharding bij het huis Middenburg en het Koetshuis. Nu is de meest ingrijpende fase aangebroken. Er wordt gewerkt aan de hand van een restauratieplan.

Hiermee wordt het park in oude glorie hersteld. De oorspronkelijke zichtlijnen en bomen- en heesterstructuur die de tuinarchitect van dit park indertijd heeft ontworpen, worden weer herkenbaar.

Als eerste zijn de bomen aan de beurt. De bomen die niet thuis horen in dit historische park of een slechte kwaliteit hebben, worden gekapt. Ook verdwijnt een deel bij het uitdunnen van de bosvakken. De overige bomen in het park worden gesnoeid.

Nieuwe paden
In de plantvakken in park Middenburg aan de zijde van de Hofwijckstraat wordt de beplanting vervangen. Aan de achterzijde van de Hofwijckstraat komt een nieuw pad met hekwerk.

Alle paden worden opnieuw geasfalteerd, enkele paden verdwijnen en er komt een aantal nieuwe paden bij. In het park komen nieuwe zitbanken, prullenbakken, hekken en bruggen.

De waterpartij in park Sonnenburgh wordt uitgebaggerd. Langs het hek van huis Sonnenburgh en de benedenwoningen van verzorgingshuis De Sonneruyter komt een taxushaag.

Tijdens de werkzaamheden is het park minder goed toegankelijk; het streven is erop gericht de overlast voor bezoekers zoveel mogelijk te beperken.
De gemeente verwacht het werk medio mei te kunnen afronden. Na de restauratie is park Middenburg-Sonnenburgh weer goed toegankelijk en historisch verantwoord ingericht.