Voorlopige resultaten 2003

AMERFOORT 14-01-2004 - Maandag 5 januari presenteerde korpschef Peter Vogelzang tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst de voorlopige resultaten die de Politie Regio Utrecht in 2003 behaalde.

Resultaten

De voorlopige resultaten over 2003 tonen een dalende trend in het aantal aangiften (-11,5% t.o.v. 2002). Tegelijkertijd is het aantal door de politie aangeleverde verdachten aan het OM gestegen (+12,9%). Tevens steeg het aantal aanhoudingen (+12,9%). Voor de inwoners van de politieregio Utrecht betekent dit dat de kans op slachtofferschap met 12,7% daalt ten opzichte van de voorliggende jaren. Deze constatering is op basis van de geregistreerde criminaliteit en uitgaande van een gelijkblijvende aangiftebereidheid.

Geweldsdelicten

Het aantal aangiften in verband met geweldsmisdrijven (geweld, overvallen, openlijk geweld, mishandeling en straatroof) is in 2003 licht toegenomen. Dit komt grotendeels door de toename van het aantal aangiften op het gebied van huiselijk geweld. Opvallend is de stijging van het aantal overvallen (18,2%). De kans om slachtoffer (7,2%) te worden van een geweldsmisdrijf is licht afgenomen, mede door het groeiende aantal inwoners. Door het toegenomen aantal aanhoudingen is het ophelderingspercentage ten aanzien van geweld fors gestegen. Momenteel wordt 58% van de geweldsmisdrijven opgelost. In 2003 zijn minder verdachten van straatroof aangehouden. Zij kwamen echter voor meer delicten in aanmerking waardoor het ophelderingspercentage weer steeg.

Werkaanbod

De aanzienlijke daling in het werkaanbod is onder andere gelegen in een afname van de woninginbraken (- 2%) terwijl het aantal woningen in de regio toeneemt. De kans op een woninginbraak neemt hiermee met 11% af ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook de aangiften ten aanzien van zogenaamde veel voorkomende criminaliteit zijn in 2003 afgenomen (-18,5%), met name de diefstal uit autos (-24,9%).

Productie

De politie heeft in 2003 een hogere productie geleverd bij een lager werkaanbod. De verhoogde productie zat met name in het verhoogde aantal aangeleverde verdachten aan het OM op het gebied van geweld (+11,4%, met name overval), veelvoorkomende criminaliteit (12,8%) en woninginbraken (4,4%).

Bereikbaarheid en beschikbaarheid

Opvallend ten aanzien van 2003 is dat het aantal binnengekomen meldingen is afgenomen. De doelstelling binnen 10 minuten aanwezig (95%) gesteld voor de prioriteit 1 is gehaald (95,4%). Ook het aantal oproepen naar het 0900-8844 telefoonnummer is afgenomen. Het ziekteverzuim onder politiemedewerkers is afgenomen en bedraagt 7,8%.

In 2003 is de Politie Regio Utrecht begonnen met het verzenden van afloopberichten aan aangevers die wensen geïnformeerd te worden. Inmiddels ontvangt 91,4% hiervan een bericht.


---

---

Noot: de cijfers en percentages zijn gebaseerd op de gegevens tot en met november en voorzover reeds geregistreerd in de systemen. Derhalve worden alleen percentages gegeven en geen absolute aantallen. Vergelijkingen met voorgaande jaren zijn gebaseerd op de gegevens van dezelfde periode waardoor een zo betrouwbaar mogelijk beeld ontstaat. In de loop van 2004 zal de politie al haar resultaten over 2003 publiceren.