Politie Flevoland

Criminele bende opgerold

Lelystad - Dronten 14-01-2004 - De politie van Flevoland heeft eind december 2003 een omvangrijk onderzoek afgerond naar inbraken en diefstallen, die werden gepleegd in Lelystad en omgeving. Tijdens het onderzoek zijn 23 verdachten aangehouden. De harde kern, vijf verdachten uit Lelystad (20 tot 37 jaar oud), zitten nog steeds vast. Meer dan 100 misdrijven zijn door dit onderzoek tot klaarheid gebracht.

Het onderzoek werd in augustus 2003 gestart toen er door intensief rechercheren licht kwam in een aantal inbraken in woningen en bedrijven in Lelystad en omgeving. Uit het onderzoek kwam al snel naar voren, dat het hier ging om een groep van in totaal 23 personen die in een min of meer vaste structuur werkte, waarbij je kunt spreken van een criminele organisatie. Een 37-jarige Lelystedeling wordt gezien als hoofdverdachte. Veel van de handlangers zijn verslaafden of daklozen. Hij schuwde bedreigingen en geweldpleging niet om zijn mede-bendeleden in het gareel te houden en aan te zetten tot het plegen van misdrijven.

Aanhoudingen

De hoofdverdachten zijn begin oktober 2003 aangehouden in een vakantiehuisje in Valkenswaard, waarheen zij waren uitgeweken om de politie te ontlopen. Tijdens het onderzoek is in drie woningen huiszoeking verricht. Hierbij zijn veel gestolen goederen aangetroffen, zoals bromfietsen, computers, audio - en videoapparatuur en sieraden, die deels terug te brengen waren op reeds bekende feiten en bij de eigenaar konden worden teruggebracht, en deels leidden tot nieuwe feiten. Voor een deel van de aangetroffen goederen is nog geen eigenaar bekend. Deze goederen zijn opgeslagen in het politiebureau in Lelystad. Een aantal goederen met specifieke kenmerken zal binnenkort op internet worden gepubliceerd.

Een deel van de gestolen goederen is niet teruggevonden. Deze werden door de verdachten zelf gebruikt of doorverkocht. De autos werden tijdelijk gebruikt en daarna doorverkocht of leeghaald en in brand gestoken.

Een aantal aangetroffen auto-onderdelen bleek afkomstig van een BMW, die op het vlliegveld in Düsseldorf was ontvreemd. Ook werden in een woning ruim 50.000 pillen met verslavende stoffen aangetroffen.

Opgelost

De bende werkte in steeds wisselende samenstelling en was vooral uit op dure goederen. Ook namen zij uit woningen de autosleutels mee om daarmee de auto van de bewoner te stelen.

In totaal werden met dit onderzoek meer dan 100 misdrijven opgelost. Hieronder: 32 woninginbraken, 22 bedrijfsinbraken (waaronder 7 bedrijfsinbraken in Dronten), 10 inbraken in scholen, 7 autodiefstallen, tanken zonder te betalen, tal van bromfietsdiefstallen, zware mishandelingen en heling. Naast Lelystad en Dronten was de groep ook actief in Haarlem, Amstelveen, Zaandam en Nunspeet. Ook werd een lucratieve weedlijn, gedreven door de 37-jarige hoofdverdachte, opgerold.

Behalve deze misdrijven wordt een aantal verdachten ook het deelnemen aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

Pluk-ze

Tegen de verdachten is ook een financieel onderzoek ingesteld, waarbij de bankrekeningen worden nagelopen. Zo mogelijk wordt het door misdrijf verkregen financiële voordeel teruggevorderd in het kader van de Pluk-ze-wetgeving.

Bij dit onderzoek werd in eerste instantie een team van zes politiemensen ingezet. Tijdens het hoogtepunt van het onderzoek telde het team gedurende enkele weken twaalf medewerkers.

Op 11 maart 2004 komt de zaak voor de rechtbank in Lelystad.