Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht (week 3 / 2004)

logo bericht uit maastricht

Nieuwe straatnamen
Nieuwe straatnamen

Het gebied tussen Markt en Maas verandert de komende jaren ingrijpend. Er zijn daar dan ook nieuwe straatnamen nodig. De gemeente heeft die namen nu al ingevoerd zodat toekomstige bewoners en ondernemers er alvast rekening mee kunnen houden.

dotline

Schoonmaak Kernwinkelgebied
Schoonmaak Kernwinkelgebied

Op 15 januari 2004 gaat de proef 'Schoonmaak Kernwinkelgebied' van start. Tijdens de proef wordt een nieuw schoonmaakregiem voor de binnenstad uitgeprobeerd. De aftrap van de proef vindt plaats op 16 januari om 13.00 uur bij de Vissersmaas.

dotline

Sportgids Maastricht 2004
Sportgids Maastricht 2004

Uit onderzoek is gebleken dat er veel vraag is naar informatie over sportmogelijkheden en -accommodaties in Maastricht. De gemeente heeft daarom de `Sportgids Maastricht 2004' samengesteld. Deze gids is gratis verkrijgbaar bij het GemeenteLoket en Centre Céramique.

dotline

Parkeren Brusselsepoort-Oost
Parkeerregeling Brusselsepoort-Oost

De gemeente gaat in het gebied Brusselsepoort-Oost betaald parkeren invoeren om de parkeeroverlast daar tegen te gaan. Bewoners en belanghebbenden kunnen een vergunning kopen. Bezoekers moeten betalen aan de parkeerautomaat.

> Folders Bericht uit Maastricht
> Maastrichtse markten aantrekkelijker
> Invoering Wet Werk en Bijstand
> Verordeningen
> Goedgekeurd bestemmingsplan en Leefmilieuverordening > Hogere waarde Wet geluidhinder

Straatnamen rond Maasboulevard veranderen

Nieuwe straatnamen

Door de herinrichting van de Maasboulevard en de bouw van het Mosae Forum verandert het stratenpatroon in het gebied tussen Markt en Maas de komende jaren ingrijpend. Er zijn dan ook nieuwe namen nodig. De gemeente heeft die nieuwe namen nu al ingevoerd zodat toekomstige bewoners en ondernemers er alvast rekening mee kunnen houden.

De Maasboulevard blijft Maasboulevard, van Bassin tot Enci. Bij de tunnel wordt een verdeling gemaakt tussen ondergronds en bovengronds. Het hele toekomstige voetgangersgebied van de oude kamer van Koophandel tot het Onze-Lieve-Vrouwenplein (Graanmarkt) gaat Maaspromenade heten. Ondergronds blijft de weg Maasboulevard heten.

Mosae Forum is inmiddels geen onbekende meer. Deze naam geldt voor het hele nieuwe complex dat de komende twee jaar verrijst, inclusief het binnenplein en het buitenplein dat tussen de twee armen van de Wilhelminabrug komt te liggen. Het stukje Van Hasseltkade tussen die twee armen gaat dus ook Mosae Forum heten. Voor het overige blijven de Van Hasseltkade, evenals de Kesselskade ongewijzigd, aangezien zij niet tot het voetgangersgebied op het tunneldek behoren (Maaspromenade).

Rond Mosae Forum komen drie nieuwe, kleine pleintjes, `cour' geheten in het Maastrichts. Hun namen zijn identiek aan die van een aantal straten die vroeger ook in dit gebied lagen en verdwenen zijn door onder meer de bouw van de inmiddels gesloopte Stadskantoren. Het verbindingspleintje tussen Mosae Forum en de
Hoenderstraat/Muntstraat/Markt wordt de Kwadevliegencour. Het verbindingspleintje tussen Mosae Forum en de Gubbelstraat wordt Drie-emmercour. En het pleintje dat ontstaat op de plek van de huidige parkeergarage aan de Gubbelstraat wordt Koekschroefcour.

Schoonmaak Kernwinkelgebied

Schoonmaak Kernwinkelgebied

De herinrichting van het Kernwinkelgebied nadert zijn voltooiing. Daarmee is de tijd gekomen om ook het beheer en onderhoud van de openbare ruimte in het Kernwinkelgebied aan te pakken. In het convenant Kernwinkelgebied zijn hierover ook afspraken gemaakt met de ondernemers. Om te komen tot een nieuw schoonmaak- en onderhoudsregiem, dat voldoet aan de eisen en wensen van alle belanghebbenden, start de gemeente Maastricht op 15 januari a.s. met de proef 'Schoonmaak Kernwinkelgebied'. Kernpunten van de nieuwe aanpak zijn dat het gebied meer handmatig, continu, op maat en zichtbaar wordt schoongehouden. Dit in plaats van het uitsluitend machinaal vegen dat nu voor en na sluitingstijd plaatsvindt. Om deze proef te doen slagen is nieuwe materiaal aangeschaft, zoals handveegkarren en een milieuvriendelijk schoonmaakmiddel.

De uitgangspunten van de nieuwe werkwijze zijn:


* dagelijks handmatig en machinaal vegen;
* meer schoonmaak op maat, dus niet alleen vegen maar ook schrobben, kleine reparaties, papierprikken etc. ;

* continu schoonhouden, verwijderen van zwerfvuil, leegmaken van prullenbakken, verwijderen van graffiti etc.;
* zichtbaarheid van het schoonmaken door voortdurende aanwezigheid van schoonmakers met veegkarren;

* flexibiliteit; snel kunnen reageren op behoeften.
* met als doel: een beter kwaliteitsbeeld dat past bij de nieuwe herinrichting van het Kernwinkelgebied.

Na negen maanden worden de resultaten - samen met de ondernemers - geëvalueerd en wordt het definitieve schoonmaak- en onderhoudsregiem vastgesteld. Gedurende de proef kunnen ondernemers en andere belanghebbenden hun ideeën of opmerkingen ten aanzien van het schoonmaken melden bij de balie van het Binnenstadshuis of stadsdeelleider Els Budé. Uiteindelijk doel is samen te komen tot een schonere en veiligere binnenstad.

Nieuwe organisatie
De nieuwe manier van werken brengt ook een nieuwe organisatie met zich mee. De werkzaamheden vinden niet meer uitsluitend plaats door de gemeentelijke reinigingsdienst, maar zijn voor een deel uitbesteed aan de MTB. Daartoe is een aantal medewerkers van de gemeentelijke reinigingsdienst overgeplaatst naar de MTB.

Schoon-Heel-Veilig
De proef maakt onderdeel uit van een bredere aanpak die geldt voor alle wijken en buurten in Maastricht en die in de loop van 2004 onder de naam 'Maastricht Schoon-Heel-Veilig' van start gaat. Doel van deze campagne is het kwaliteitsbeeld in de gehele stad te verhogen en periodiek te evalueren op basis van een vastgestelde kwaliteitstandaard, de zogenaamde 'Maastrichtse kwaliteitsmaatlat'. Doel hierbij is tevens de betrokkenheid van de burger bij het beheer en onderhoud van de openbare ruimte te vergroten.

Actie 16 januari '04
Om de start van de proef kracht bij te zetten vindt op 16 januari a.s. een actie plaats in de binnenstad. Wethouder Keijmis zal het doel en de achtergrond van het nieuwe schoonmaakregiem toelichten en alvast kort vooruitblikken op de campagne Schoon-Heel-Veilig. Het programma ziet er als volgt uit:

13.00 uur Ontvangst voor Gemeente-Infocentrum (Vissersmaas) / Korte presentatie door wethouder Keijmis
13.15 uur Korte tocht via Smedenstraat / Wolfstraat naar Onze Lievevrouweplein
13.30 uur Toelichting schoonmaakregiem en rol van betrokken partijen Uitreiking van eerste flacon schoonmaakmiddel aan ondernemer Jo Nuijts.
13.45 uur Afsluiting met drankje
14.30 uur Einde

Afbeelding Sportgids Maastricht 2004 Sportgids Maastricht 2004

Sport vervult een belangrijke rol in onze samenleving. Aan sport wordt een groot aantal waarden toegekend. Deze hebben onder meer betrekking op aspecten als gezondheid, sociaal contact, integratie, zelfontplooiing. Daarnaast is sport gewoon leuk om te doen of om bij betrokken te zijn. Onder meer vanwege deze redenen vervult de gemeente een voorwaardenscheppende taak voor de sport (zoals accommodatie- en subsidiebeleid). De gemeente geeft ook informatie en biedt daarnaast ondersteuning aan burgers en organisaties (onder andere sportverenigingen).

Uit het onderzoek `Maastrichtse sport in cijfers' uit 2001 blijkt dat er vooral veel vraag is naar informatie over sportmogelijkheden en
-accommodaties. Om deze reden heeft SportService Maastricht in opdracht van de afdeling Sport & Recreatie van Gemeente Maastricht de `Sportgids Maastricht 2004, een overzicht van sportmogelijkheden binnen de Gemeente Maastricht' samengesteld.

De gids bevat onder meer informatie over: de gemeentelijke sportorganisatie; sportverenigingen, zoals adressen van sportverenigingen; sportaccommodaties; speeltuinen en visvijvers.

De sportgids is gratis verkrijgbaar bij het GemeenteLoket en Centre Céramique. U kunt ook SportService Maastricht bellen via telefoonnummers (043) 350 31 42 of (043) 350 31 36. Of stuur een e-mail naar: sportservice@maastricht.nl

Parkeren Brusselsepoort-Oost

Parkeren vergunninghouders Bewoners hebben via het Buurtcomité Brusselsepoort-Oost de gemeente verzocht om een parkeerregeling in deze buurt in te voeren. Het gebied is gelegen binnen de M. van Coehoornstraat, Past. Habetstraat, St. Annalaan (noordelijke ventweg), A. van Elenstraat (gedeelte) en Orleanstraat. Uit onderzoek blijkt dat woon-werkverkeer hier parkeerproblemen veroorzaakt.

De gemeente wil in eerste instantie het parkeren in dit gebied gaan regelen via betaald parkeren in combinatie met een vergunningsysteem (combi-parkeren). Bewoners en belanghebbenden kunnen een vergunning kopen. Bezoekers moeten betalen aan de parkeerautomaat. Met de invoering van het betaald parkeren wordt het lang parkeren door woon-/werkverkeer tegengegaan.

Parkeren bewoners/belanghebbenden
De bewoners hebben een brief ontvangen met informatie over de regeling en een aanvraagformulier voor een parkeervergunning. De gemeente gebruikt de aanvragen om onder andere het aantal vergunninghoudersplaatsen vast te stellen. Om voor een parkeervergunning in aanmerking te komen, dient de aanvrager in dit gebied ingeschreven te staan. Ook moet het kenteken van de auto op naam van de aanvrager staan. Daarnaast mag de aanvrager geen eigen parkeerplaats hebben (ook niet bij derden). Belanghebbenden niet-bewoners (bijvoorbeeld ondernemers) kunnen onder bepaalde voorwaarden een vergunning krijgen. Op het aanvraagformulier voor de vergunning staat informatie over deze voorwaarden. Het tarief voor een vergunning is sinds 1 januari EUR 7,65 per kalenderkwartaal.

Parkeren woon-/werkverkeer
Mensen die niet in Maastricht wonen, maar er wel werken, kunnen gebruikmaken van de parkeerregeling voor woon-/werkverkeer. Deze regeling is voor mensen, die buiten Maastricht wonen, redelijkerwijs geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer en geen eigen parkeerplaats hebben. Zij kunnen een vergunning kopen waarmee zij mogen parkeren op parkeerplaatsen onder de Noorderbrug (zijde Boschstraat), parkeerterrein Cabergerweg (Van Gend & Loosterrein) of onder de J.F. Kennedybrug. Deze vergunning kost sinds 1 januari EUR 91,65 per kalenderkwartaal.

Wilt u meer informatie of reageren? Dan kan dat schriftelijk via Afdeling Stadstoezicht, postbus 1992, 6201 BZ Maastricht.

Folders Bericht uit Maastricht

Vorige week kondigden we aan dat u onder andere meer informatie over een bepaald onderwerp vindt in folders die u kunt krijgen bij Centre Céramique of het GemeenteLoket. Dit leidde tot de nodige vragen en verwarring want er waren geen `Bericht uit Maastricht'-folders. Dit komt omdat we alleen een folder inzetten wanneer het uitgebreide informatie betreft die voor een langere tijd actueel blijft. Als er een folder over een bepaald onderwerp beschikbaar is, zullen we dit nadrukkelijk vermelden bij het betreffende onderwerp.

Maastrichtse markten aantrekkelijker

Branchering is een instrument om te komen tot een aantrekkelijke en interessante markt voor de consument, waarbij een zo breed mogelijk scala van producten aangeboden kan worden, maar waar ook plaats is voor onderlinge concurrentie, hetgeen de waarde van een markt verhoogt. Branchering houdt in dat op de markten uitsluitend artikelen uit de door Burgemeester en Wethouders van Maastricht aan te wijzen branches mogen worden verhandeld en dat per branche niet meer dan een door het college vast te stellen aantal verkoopplaatsen wordt uitgegeven. Op 6 januari 2004 hebben burgemeester en wethouders van Maastricht besloten branchering in te voeren voor de Maastrichtse markten door het Branchebesluit Maastricht en de bijbehorende branchepatronen vast te stellen. Als gevolg hiervan is de Uitdelingsregeling Standsplaatsen Maastricht gewijzigd en vastgesteld. De onderhavige besluiten liggen vanaf vandaag ter inzage bij het GemeenteLoket.

Invoering Wet Werk en Bijstand

Met ingang van 1 januari 2004 treedt de nieuwe Wet werk en bijstand (afgekort: de WWB) in werking. De wet vervangt de Algemene bijstandswet. In verband met die wijziging is op 18 november 2003 een aantal gemeentelijke verordeningen door de raad vastgesteld (volgnummers 110-2003). Op één verordening na, gaat het hierbij om nieuwe verordeningen. In die verordeningen is overigens veel, althans tot 1 januari 2004 geldende, landelijke en gemeentelijke regelgeving vertaald in nieuw gemeentelijk beleid. De verordeningen treden in werking op 1 januari 2004.

Het gaat om de volgende gemeentelijke regelingen:


* de Reïntegratieverordening gemeente Maastricht 2004 (nieuw);
* de Verordening toeslagen en verlagingen bijstand 2004 (aangepast);
* de Afstemmingsverordening 2004 (nieuw);
* de Verordening krediethypotheek en pandrecht bijstand 2004 (nieuw);

* de Verordening handhaving Wet werk en bijstand (nieuw);
* de Verordening cliëntenparticipatie (nieuw).

In verband met de Tijdelijke Referendumwet dienen de verordeningen zes weken ter inzage te liggen. De verordeningen zijn opgenomen in het Gemeenteblad van 27 november 2003 (C55). Vanaf de dag van deze publicatie liggen de verordeningen tijdens de openingsuren kosteloos ter inzage bij het GemeenteLoket.

Verordeningen

Burgemeester en wethouders delen mee dat de raad van de gemeente Maastricht op 16 december 2003 heeft gewijzigd de Verordening op de heffing en invordering van leges Maastricht 2002 met betrekking tot artikel 5 voor zover het betreft onderdeel 2.5 (gebruiksvergunningen).

Dit besluit treedt in werking op de achtste dag na die van de bekendmaking. Het besluit ligt vanaf vandaag dertig dagen kosteloos ter inzage bij het GemeenteLoket. Een ieder kan op verzoek tegen betaling een afschrift krijgen van het genoemde besluit.

Goedgekeurd bestemmingsplan en Leefmilieuverordening

Burgemeester en Wethouders van Maastricht maken overeenkomstig artikel 28 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening respectievelijk artikel 15 van de Wet op de Stads- en Dorpsvernieuwing bekend, dat Gedeputeerde Staten van Limburg hebben goedgekeurd:


1. het bij raadsbesluit van 16 september 2003, kenmerk SOG 2003-26078 vastgestelde bestemmingsplan `Smart-, head- en growshops', middels het besluit van 16 december 2003 (verzonden 18 december 2003) kenmerk 2003/55602, afdeling RIZ;

2. de bij raadsbesluit van 16 september 2003, kenmerk SOG 2003-26078 vastgestelde `Leefmilieuverordening Maastricht-Centraal, herziening 2003', middels het besluit van 16 december 2003 (verzonden 18 december 2003), kenmerk 2003/55624, afdeling RIZ.

Vanaf 15 januari 2004 ligt het besluit van Gedeputeerde Staten met bijbehorende stukken zes weken ter inzage bij het GemeenteLoket. Gedurende deze termijn kan voor zover het besluit strekt tot goedkeuring van het bestemmingsplan, beroep worden ingesteld door: degene die binnen de door de wet gestelde termijn bedenkingen heeft ingebracht tegen het bestemmingsplan bij Gedeputeerde Staten, alsmede door een belanghebbende die kan aantonen dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest tijdig bedenkingen in te brengen bij Gedeputeerde Staten. Voor zover het besluit strekt tot onthouding van goedkeuring kan het beroep worden ingesteld door een ieder. Eventuele beroepen dienen te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.

Het goedkeuringsbesluit treedt voor wat het bestemmingsplan in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Het raadsbesluit tot vaststelling van de `Leefmilieuverordening Maastricht-Centraal, herziening 2003' treedt in werking met ingang van de dag na deze publicatie.

Hogere waarde Wet geluidhinder

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij voornemens zijn bij Gedeputeerde Staten van Limburg een verzoek in te dienen voor het verkrijgen van een hogere waarde, als bedoeld in artikel 83 van de Wet geluidhinder ten behoeve van 10 geprojecteerde appartementen (op een totaal van 24) aan de Oeslingerbaan.

Het ontwerp-verzoek met de bijbehorende stukken ligt vanaf 15 januari 2004 gedurende twee weken ter inzage bij het GemeenteLoket. Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk opmerkingen maken over het ontwerp-verzoek.

Richt uw opmerkingen aan Burgemeester en wethouders, t.a.v. de dienst Stadsontwikkeling en Grondzaken, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht.

Op dinsdag 27 januari 2004 wordt om 16.30 uur in kamer 2.04 ZO (2e verdieping), Stadskantoor Maastricht I, Randwycksingel 22, een openbare zitting gehouden, waarbij een ieder in de gelegenheid wordt gesteld mondeling opmerkingen in te dienen over het ontwerp-verzoek.