Gemeente Capelle a/d IJssel

Wijziging kilometergrens vergoeding leerlingenvervoer

In Capelle kunnen ouders van leerlingen die een speciale school voor basisonderwijs bezoeken in aanmerking komen voor een vergoeding van de kosten van openbaar vervoer of vervangend vervoer. Tot en met dit schooljaar komen ouders/verzorgers in aanmerking als de afstand van huis tot de school meer is dan twee kilometer.

De gemeenteraad van de gemeente Capelle aan den IJssel heeft in zijn vergadering van december 2003 besloten om aan ouders van leerlingen die een speciale school voor basisonderwijs bezoeken alleen een vergoeding voor openbaar vervoer en/of vervangend vervoer toe te kennen als de afstand van huis tot school meer dan 4 kilometer is. De nieuwe regeling wordt van kracht met ingang van het schooljaar 2004-2005.

Daarnaast zijn er criteria opgesteld die het mogelijk maken dat mensen in bijzondere omstandigheden voor vergoeding van vervoerskosten van aangepast vervoer in aanmerking komen, ook als de school binnen de 4-kilometer grens ligt. Deze criteria zijn als volgt:
De permanente commissie leerlingenzorg heeft geoordeeld dat de leerling alleen onder begeleiding van een volwassene gebruik kan maken van het openbaar vervoer en één van de volgende gezinssituaties zich voordoet:

1. het gezin betreft een éénoudergezin, waarbij de ouder werkt of een opleiding volgt en de werktijden/lestijden het onmogelijk maken om het kind te begeleiden;

2. het gezin betreft een gezin waarbij vanwege medische en/of sociale redenen het kind niet begeleid kan worden naar school. In dit geval dient een verklaring van een (medisch) deskundige te worden overgelegd;

3. het gezin betreft een gezin, met nog één of meerdere schoolgaand(e) kind(eren) jonger dan negen jaar, dat/die niet zelfstandig naar school kan/kunnen en begeleid dient/dienen te worden. Ouders/verzorgers moeten in dit geval aannemelijk maken dat zij niet in staat zijn hun kinderen naar verschillende scholen te begeleiden en er geen beroep gedaan kan worden op een ander, die de begeleiding van de leerling of het andere kind dan wel de andere kinderen van het gezin op zich kan nemen.

Voor wie zijn de wijzigingen van invloed?
De wijzigingen hebben alleen betrekking op de ouders/verzorgers van leerlingen die een speciale school voor basisonderwijs bezoeken. De criteria om in aanmerking te komen voor vergoeding van de kosten van openbaar vervoer voor leerlingen van andere onderwijsinstellingen, zijn ongewijzigd gebleven.

De nieuwe Verordening leerlingenvervoer zal worden gepubliceerd in een gemeentelijk brochure Leerlingenvervoer, die in april 2004 wordt uitgegeven. De brochure zal worden verstuurd naar alle betrokken ouders/verzorgers. Daarnaast zal de brochure beschikbaar zijn in het gemeentehuis en de bibliotheek.