Socialistische Partij

Jan Marijnissen ontzet over dood leraar college Den Haag

13-01-2004 * Volgens Jan Marijnissen, SP-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, is met de aanslag als gevolg waarvan de heer Hans van Wieren vanavond in een Haags ziekenhuis overleed, aangetoond dat we steeds verder afglijden. De bedreigingen en het geweld tegen leraren, artsen, verpleegkundigen, buschauffeurs, toezichthouders en conducteurs neemt al jaren toe zonder dat overheid bereidheid toont iets te ondernemen.

In de hele publieke sector zijn de dingen al lang niet meer wat ze lijken en zouden moeten zijn. Verhoudingen zijn zoek, gewenste kwaliteit vaak afwezig. De frontsoldaten van de beschaving voelen zich in de kou gezet door jarenlange tekorten, wachtlijsten en personeelsgebrek. De beroepseer wordt steeds verder uitgehold. Leerlingen wanen zich de gelijken van leerkrachten en denken steeds vaker zich van alles te kunnen permitteren, en zijn bij de minste of geringste tegenslag of reprimande verongelijkt en aangebrand. Iedereen die de moeite neemt zich in het onderwijs te oriënteren, weet dat het niet goed gaat met ons onderwijs, niet met onze kinderen en dus ook niet met onze toekomst.

De moord op de biologieleraar zou - net als al die andere wandaden tegen mensen die slechts het beste van hun beroep willen maken - aanleiding moeten zijn voor een bezinning op wat we willen met wat ons bindt, de publieke sector. Maar daarmee zijn we er niet. Ook zaken als de opvoeding, de voorzieningen en de omgangsvormen zullen door iedereen kritisch tegen het licht gehouden moeten worden. De tijd van wegkijken is voorbij.