Gemeente Zwolle

Mogelijk explosief Schuttevaergracht

Datum uitgave: 14-01-2004

Onderwerp: veiligheid
Civieltechnisch plan in februari klaar

Het civieltechnisch plan - voor het opgraven van het mogelijk explosief in de Schuttevaergracht - is niet klaar gekomen in december. Het maken van dit plan neemt meer tijd in beslag dan aanvankelijk gedacht. De planning is nu dat het college van B&W dit plan begin februari vaststelt. Dit past nog binnen de algehele planning, dat het Partyschip De Willem-Jan eind maart 2004 weer op zijn oude plaats ligt.

Tegelijkertijd is de gemeente in overleg met de provincie en het waterschap over het onttrekken en lozen van grondwater. Er moet namelijk met behulp van een damwand een deel van de gracht worden drooggelegd om te kunnen graven naar het mogelijk aanwezige explosief.

Nader onderzoek
Vier verstoringen in de gracht waren na de eerste metingen zodanig groot, dat nader onderzoek nodig was. Deze vier zijn verder onderzocht. Eén verstoring heeft men uit de gracht gehaald, dit was een ijzeren vat. Nu zijn er drie verstoringen over. Het is niet uitgesloten dat één van de metingen het mogelijk explosief is. De uitslagen komen in hoofdlijnen overeen met de getuigenverklaring. Bron: afdeling Communicatie
Datum van 13-01-2004 tot 26-01-2004