Gemeente Zwolle

Wwb: College stemt in met beleid reïntegratie van uitkeringsgerechtigden
Datum uitgave: 14-01-2004

Onderwerp: inkomensondersteuning
De Wet werk en bijstand (Wwb) is sinds 1 januari van dit jaar officieel in werking getreden. Het college van B&W van Zwolle heeft dinsdag 6 januari deel twee van de gemeentelijke nota Wet werk en bijstand besproken. Het college heeft ingestemd met het beleid rond onder meer de reïntegratie van werklozen en de gesubsidieerde arbeid.

In deel twee van de nota is een nieuwe visie op reïntegratie beschreven. Deze visie komt er op neer dat de gemeente Zwolle ervoor kiest een regisserende rol te vervullen ten aanzien van de uitstroom van uitkeringsgerechtigden. De gemeente neemt het voortouw om alle uitkeringsgerechtigden in beweging te brengen, met als doel mensen aan een reguliere, niet gesubsidieerde baan te helpen. Deze dienstverlening is echter niet vrijblijvend. Uitgaande van wat de werkzoekende kan en wat werkgevers vragen, wordt gezocht naar de kortst mogelijke weg naar arbeid. Lukt het vinden van betaald werk niet, dan wordt de inzet van de gemeente gericht op het voorkomen van maatschappelijke uitsluiting.

Maximale inzet
Het college heeft besloten geen beleid op te zetten voor specifieke groepen mensen. Wel probeert de gemeente te voorkomen dat er nieuwe uitkeringsgerechtigden bijkomen, met name jongeren beneden de 25 jaar. Het zwaartepunt van de activiteiten rond reïntegratie ligt op:
· maximale inzet op de volledige groep uitkeringsgerechtigden;
· maximale inzet op het voorkomen van nieuwe instroom;
· inzet van een voortraject voor mensen die nog geen kans hebben op een reguliere baan.

Huidige ID'ers en WIW'ers
Per september 2003 waren in Zwolle 650 mensen met een WIW- of ID-dienstverband. Beide regelingen zijn per 1 januari 2004 vervallen. B&W hebben daarom het volgende besloten:
· toewerken naar vermindering van de kosten van ID´ers en WIW´ers met 50 procent per 1 januari 2005;
· geen gedwongen ontslagen tot juli 2004;
· maximale inzet op de goed en redelijk bemiddelbare cliënten. Om deze doelen te bereiken wordt nog een plan van aanpak gemaakt.

De gemeente realiseert zich dat het accent op reïntegratie op gespannen voet staat met de positie van minder kansrijken op de huidige krappe arbeidsmarkt. Zij heeft daarom Randstad Rentree opdracht gegeven te onderzoeken welke uitstroommogelijkheden er op kortere of langere termijn zijn voor de 650 Zwollenaren met een gesubsidieerde baan.

In de tweede helft van 2003 is de huidige groep ID'ers en WIW'ers onderzocht. Op basis van de resultaten stelt de gemeente een plan van aanpak op, waarin wordt aangegeven hoe de gestelde doelen gehaald kunnen worden. Hierbij staat voorop dat gezocht wordt naar maatregelen die voor de individuele werknemers en werkgevers het minst pijnlijk zijn, waarbij tevens is toegezegd dat er tot halverwege 2004 geen gedwongen ontslagen zullen vallen. De komende tijd stelt de gemeente alles in het werk om in ieder geval goed bemiddelbare mensen naar een reguliere baan te bemiddelen. Daarnaast gaat de gemeente verder met de al in gang gezette gesprekken met werkgevers. Overige uitstroommaatregelen
In de nota is tevens een aantal maatregelen opgenomen om mensen te stimuleren betaald werk te aanvaarden én om werkgevers te stimuleren bijstandsontvangers een dienstverband aan te bieden. Het kan hierbij gaan om loonkostensubsidies en premies voor zowel werkgevers als werknemers. Sanctiebeleid
De invoering van de nieuwe wet maakt het noodzakelijk dat de gemeente eigen richtlijnen voor het toepassen van sancties op uitkeringen ontwikkelt. Deze zijn ook in deel 2 van de nota neergelegd (zie elders op deze pagina).

Vervolg
Deel 1 van de gemeentelijke nota Wet werk en bijstand (onder andere over inkomensbeleid) is al op 16 december 2003 vastgesteld. Deel 2 (over reïntegratie en sancties) is op 6 januari door het college van B&W behandeld, en deel 3 (over het armoedebeleid) op 13 januari. Over dat laatste deel kunt u in de volgende Wijzer meer lezen.

De integrale nota (alledrie de delen) wordt op 2 februari 2004 besproken in de commissie Werk en daarna in de gemeenteraad op 9 februari 2004. Bron: afdeling Communicatie
Datum van 13-01-2004 tot 26-01-2004