Gemeente Zwolle

Speelplekken in beeld

Datum uitgave: 14-01-2004

Onderwerp: beheer openbare ruimte
De gemeente Zwolle heeft voor de Aalanden en Zwolle Zuid een concept-speelruimtekaart opgesteld. Op een speelruimtekaart staan alle speelvoorzieningen in een wijk aangeduid. Bij de kaart hoort een lijst waarop staat in welke volgorde de speelplekken worden aangepast aan de landelijk geldende veiligheidseisen. De speelruimtekaarten voor de Aalanden en Zwolle Zuid liggen van 19 januari tot 1 maart ter inzage. Op termijn wordt voor elke Zwolse wijk een speelruimtekaart gemaakt.

Op de speelruimtekaart wordt onderscheid gemaakt tussen speelplekken voor kinderen van 0 tot 6 jaar en kinderen tussen 6 en 12 jaar. Voor kinderen tussen 0 en circa 6 jaar geldt dat er binnen 100 meter van de woning een veilige speelplek aanwezig moet zijn. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar moeten binnen gemiddeld 400 meter van hun woonhuis op een speelplek terecht kunnen. Dit onderscheid wordt op de kaart aangeduid door middel van cirkels.

Overlappingen
De cirkels op de speelruimtekaart maken ook inzichtelijk of er te veel of juist te weinig speelterreinen zijn in een wijk. Een overschot aan speelvoorzieningen is er vooral bij speelvoorzieningen voor kinderen tussen 0 en 6 jaar. De gemeente heeft dit onderzocht en in een aantal gevallen is besloten een speelvoorziening op te heffen. Op de speelruimtekaart staan de speelplekken die verdwijnen aangegeven. Overlappingen in speelvoorzieningen voor 6 tot 12-jarigen zijn er nauwelijks. De gemeente heeft zelfs geconstateerd dat op een aantal plekken een uitbreiding van het aantal speeltoestellen nodig is.

Aalanden en Zwolle Zuid
De speelruimtekaarten zijn tijdens de wijkplatforms aan de bewoners van de Aalanden en Zwolle Zuid gepresenteerd. Van maandag 19 januari tot 1 maart liggen de conceptkaarten ter inzage in de wijken. Bewoners van de Aalanden kunnen terecht in wijkcentrum De Bolder, Dobbe 29. Bewoners van Zwolle Zuid kunnen de speelruimtekaart inzien bij wijkservicepunt Zuid, Ministerlaan 197. Het wijkservicepunt in Zwolle Zuid is op maandag en woensdag van 9.00 tot 12.00 uur geopend (een afspraak maken is raadzaam).

Wilt u een toelichting op de speelruimtekaart? Maak dan een afspraak:
· Aalanden: contactpersoon Gerard Ballintijn, telefoonnummer: (038) 338 85 03
· Zwolle Zuid: contactpersoon Wim Mensink, telefoonnummer: (038) 460 27 53

Vervolg
Na de Aalanden en Zwolle Zuid stelt de gemeente ook voor de andere wijken een speelruimtekaart op. Zodra deze kaarten in concept klaar zijn, wordt dit in de wijken bekendgemaakt. Naar verwachting stelt het college van B&W in maart 2004 alle speelruimtekaarten vast. Vervolgens informeert het college de raadscommissie Werk hierover. Met de vaststelling van de speelruimtekaarten, stelt het college tevens de prioriteit vast waarmee de speelplekken worden aangepast. Wanneer een speelplek wordt aangepast, is afhankelijk van de beschikbare gelden. Voor 2004 heeft de raad middelen beschikbaar gesteld voor speelplekken met de hoogste vervangingsprioriteit. U, als bewoner, wordt betrokken bij de herinrichting van een speelvoorziening.

Beleidsnota 'Speelruimte in Zwolle'
De speelruimtekaarten zijn een resultaat van de beleidsnota 'Speelruimte in Zwolle'. Deze nota is in 2001 door de gemeenteraad vastgesteld. In de nota wordt de betekenis van speelruimte voor kinderen en voor de wijk beschreven. Verder staan hierin de normen voor de spreiding van speelplekken aangegeven. Ook is aangegeven dat alle speeltoestellen binnen de gemeente Zwolle moeten voldoen aan de landelijke veiligheidseisen. Bron: afdeling Communicatie
Datum van 13-01-2004 tot 26-01-2004