Gemeente Zwolle

Wwb: Burgemeester en wethouders stellen nieuw sanctiebeleid vast
Datum uitgave: 14-01-2004

Onderwerp: inkomensondersteuning
Het college van B&W heeft dinsdag 6 januari deel twee van de gemeentelijke nota Wet werk en bijstand besproken. Dit naar aanleiding van de Wet werk en bijstand die per 1 januari 2004 officieel in werking is getreden. Het college heeft ingestemd met een belangrijk onderwerp in deel twee van de nota, namelijk het sanctiebeleid.

In het sanctiebeleid zijn de verplichtingen beschreven waar cliënten zich aan moeten houden bij het krijgen van een uitkering. In grote lijnen komen die overeen met de oude bijstandswet die tot 31 december 2003 geldig was, maar een aantal zaken is veranderd omdat ze niet vallen onder de nieuwe wet, maar onderdeel uitmaken van nieuwe beleidsregels van de gemeente Zwolle.

Het niet voldoen aan de verplichtingen kan een sanctie (strafmaatregel) opleveren. Welke sancties dit zijn staat beschreven in de zogenoemde afstemmingsverordening. Deze kunt u inzien bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente. De sancties zijn onderverdeeld in zeven categorieën en lopen uiteen van een verlaging van de uitkering van vijf tot dertig procent voor de duur van één of meerdere maanden. Duur en verlaging hangen af van de omstandigheden en het gedrag van de bijstandsgerechtigde.

Een paar voorbeelden:

· Als het inkomstenbriefje niet tijdig wordt ingeleverd, kan dat een verlaging van de uitkering opleveren van vijf procent gedurende één maand;
· Als onjuiste inlichtingen zijn verstrekt die hebben geleid tot een fraudevordering van ¤ 3.000 kan dat een verlaging van de uitkering opleveren van twintig procent gedurende twee maanden;
· Als een aanbod voor een baan wordt geweigerd, kan dat een verlaging van dertig procent gedurende drie maanden opleveren.

Herhaling
In geval van herhaling van foutief gedrag (recidive), wordt het percentage van de verlaging of de duur van de op te leggen maatregel verdubbeld. Van herhaling is sprake wanneer de belanghebbende zich binnen twaalf maanden opnieuw schuldig maakt aan een verwijtbare gedraging. In geval van inlichtingenfraude (dus als de belanghebbende verkeerde informatie heeft verstrekt) geldt een termijn van 24 maanden.

Horen
Als een maatregel wordt opgelegd, wordt de belanghebbende in principe altijd van tevoren gehoord. De gemeente kan hiervan afwijken als de belanghebbende al eerder is gehoord, of als de gemeente het horen om andere redenen niet nodig vindt.

Het nieuwe sanctiebeleid treedt in werking nadat de gemeenteraad op 9 februari de afstemmingsverordening heeft vastgesteld. Gelijktijdig vervallen alle oude regels rond het opleggen van boetes en maatregelen. Bron: afdeling Communicatie
Datum van 13-01-2004 tot 26-01-2004