Gemeente Zwolle

Lancaster geborgen

Datum uitgave: 14-01-2004

Onderwerp: veiligheid
De gemeente Zwolle is vanaf begin november bezig geweest met de berging van de Britse Lancaster bommenwerper, die naast de Twistvlietbrug onder de grond lag. De berging is voor de kerstdagen afgerond. Uit de metingen blijkt dat er geen ijzerhoudende materialen meer in de grond zitten in het bergingsgebied van 36 bij 36 meter. Ook is de sanering voor de kerst beëindigd. Dit betekent dat de vervuiling uit de grond is gehaald, die was veroorzaakt door het vliegtuig.

De berging is uitgevoerd door de Bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht in samenwerking met de Explosieven Opruimingsdienst van de Luchtmacht en de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. De bergingsoperatie werd ondersteund door het civiel technische bedrijf Leemans.

Explosieven
Tijdens de berging zijn verschillende restanten van het vliegtuig gevonden, van een stuk van het landingsgestel tot verschillende soorten boordwapenmunitie, zoals brandbommen en patronen. Een vierduizendponder is niet aangetroffen, zoals men aanvankelijk wel had verwacht. Al het gevonden materiaal wordt opgeslagen door de gemeente. Wat er met deze restanten gaat gebeuren is nog niet besloten. Wel denkt de gemeente na over het plaatsen van een herinneringsplaquette bij de Twistvlietbrug.

Werkzaamheden
Aannemer Leemans brengt het bergingsterrein weer in de oude staat terug. Dit betekent schone grond aanbrengen, de damwanden weg halen en de riolering weer op z´n plek leggen. Deze werkzaamheden duren nog tot waarschijnlijk eind februari.

Lancaster
De berging betrof een Britse bommenwerper van het type AVRO Lancaster met de registratie ME722 die in de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van het 103e squadron van de Royal Air Force. De Lancaster bommenwerper is in de nacht van 21 mei 1944 op een bombardementsmissie naar Duisburg door Duits Luchtafweergeschut geraakt en nabij Zwolle neergestort. Het vliegtuig had zeven bemanningsleden aan boord.

Bemanning
Vier bemanningsleden wisten zich met hun parachute te redden. Drie daarvan zijn via het Nederlandse verzet ontsnapt en zijn enkele weken daarna weer in Engeland aangekomen. Het vierde bemanningslid, dat zich per parachute wist te redden, is door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt. Drie bemanningsleden zijn bij de crash om het leven gekomen. Zij zijn begraven op begraafplaats Kranenburg. Tijdens de berging zijn er geen menselijke stoffelijke resten gevonden.

Belangstelling
Eind november is een familielid van de bemanning uit Engeland overgekomen en een lid van de Engelse vereniging van het 103 squadron. Ook hebben zij de leerlingen van groep 8 van de basisschool De Octopus een bezoek gebracht. Er is daarnaast veel lokale belangstelling geweest voor de berging van de Lancaster. In de eerste week van de berging stonden er ´s avonds groepen mensen aan het hek te kijken wat er gebeurde. Bron: afdeling Communicatie
Datum van 13-01-2004 tot 26-01-2004