PERSBERICHT - 2004-01-13

Spectaculaire afname aantal meldingen malaria en hepatitis A in 2003

Nederlanders beter beschermd op vakantie

Nederlanders gaan beter beschermd op vakantie naar landen met enig medisch risico, zoals Turkije en de landen met een malariarisico. Dat blijkt uit de jaarlijkse Schiphol Survey, waarinm reizigers worden ondervraagd hoe ze zich beschermen tegen infectieziekten op hun reis. De resultaten van dat onderzoek zijn dinsdag tijdens de Vakdag van de Vakantiebeurs bekend gemaakt.

Een aantal conclusies van de presentatie over reizen en gezondheid:


** Sterke afname van meldingen malaria (-52%) en hepatitis A (-42%) in 2003 sinds 2000

** Nederlandse reizigers in 2003 beter beschermd naar Turkije (48%) en malarialanden (87%) dan in 2002 (resp. 30% en 75%)
** 32% van de ondervraagden reist nog steeds onvoldoende beschermd
** Aantal buitenlandse vakanties: intercontinentaal (+16%) en Turkije (+15%) toegenomen in 2003

** Gerichte voorlichting in reizigersadvisering werkt

Van 15 t/m 19 december 2003 werd de jaarlijks terugkerende Schiphol Survey gehouden. In totaal zijn 284 Nederlanders ondervraagd over hoe ze zich beschermen tegen infectieziekten op hun reis. Uit het onderzoek bleek dat méér reizigers voldoende beschermd naar Turkije (48%) en landen met een malariarisico (87%) gaan dan in 2002 (resp. 30% en 75%).

Met name hebben de ondervraagde reizigers naar The Gambia zich in 2003 veel beter beschermd tegen malaria (100%) dan in 2002 (81%). Deze resultaten lijken de sterk dalende trend van het aantal meldingen van malaria (356) en hepatitis A (375) bij het RIVM in 2003 t.o.v. 2000 te bevestigen. De afname was respectievelijk -52% en -42%.

Dr. D. Overbosch van Travel Clinic Rotterdam is uiterst tevreden over het toegenomen aantal beschermde reizigers naar Turkije en Noord-Afrika. "We hebben de afgelopen jaren juist veel aandacht besteed aan voorlichting en projecten voor reizigers naar bestemmingen zoals Turkije en Egypte. Goed om te zien dat het werkt en dit veel gezondheidswinst heeft opgeleverd". Het aantal hepatitis B meldingen is van 1545 in 2000 naar 1901 in 2003 wat toegenomen. Men beseft onvoldoende dat men hepatitis B in het buitenland ook anders dan via seksueel verkeer kan oplopen.

"Tijdens een vakantie kan van alles gebeuren, b.v. een verkeersongeval of een bloedtransfusie in een lokaal ziekenhuis. Zo kan men uit onverwachte hoek een besmetting oplopen. Nederland loopt internationaal uit de pas door reizigers nauwelijks te vaccineren tegen Hepatitis B. In het buitenland wordt hepatitis B vaccinatie standaard gegeven aan reizigers naar risicolanden".

Ook P. van Thiel, internist Tropencentrum AMC, is tevreden over de uitkomsten van het onderzoek. "We zien beduidend minder malariapatiënten in de kliniek, het afgelopen jaar nog geen honderd en dat is de laatste jaren niet zo geweest".

Met name het aantal malariagevallen uit Gambia is afgenomen door een alarmbericht van de malaria experts in Nederland dat dit land zonder malariapillen bezocht werd en mensen ernstig ziek met malaria terugkwamen. Over reizigers naar Zuid Afrika merkt hij nog op. "Vaak wordt ten onrechte geen malariaprofylaxe geslikt als men natuurparken in het Noordoosten van dit land bezoekt. Dit geldt niet alleen voor het zomerseizoen in Zuid-Afrika maar voor het gehele jaar".

Het Continue Vakantieonderzoek (CVO) van het NIPO rapporteert voor 2003 een toename van de intercontinentale vakanties met een totaal van
1,149 miljoen (+16% t.o.v. 2002), maar ook van het dichterbij gelegen Turkije met 0,711 miljoen (+ 15%).

"Het is van belang te blijven meten hoe de Nederlanders zich voorbereiden voor hun buitenlandse reis" zegt S. Dirckx, arts Airport Medical Services / KLM. Hij waardeert de bereidheid en samenwerking van Schiphol voor dergelijk onderzoek. "Uiteindelijk willen we reizigers niet alleen gezond naar, maar ook weer gezond terug van hun bestemming vliegen, in plaats van ze te moeten repatriëren".