Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: VROM Inspectie vindt uraniumoxide in Rotterdam

VROM Inspectie vindt uraniumoxide in Rotterdam

De VROM Inspectie heeft een vat met daarin vermoedelijk uraniumoxide aangetroffen bij een schrootbedrijf in de regio Rotterdam-Botlek. De lading schroot waartussen het vat werd gevonden, is afkomstig uit Jordanië. Inmiddels heeft een team deskundigen van het International Atomic Energy Agency (IAEA) uit Wenen de inhoud van het vat onderzocht.

Het procesvat is ontdekt nadat de poortdetector van het schrootbedrijf op 16 december een verhoogd stralingsniveau aangaf bij een container met schroot. Het bedrijf heeft daarvan dezelfde dag via een standaardprocedure melding gedaan bij de VROM Inspectie. Nadat in de lading het procesvat als de bron van de radioactieve straling is aangemerkt, zijn metingen uitgevoerd. Het stralingsniveau aan het oppervlak van het vat bedroeg ca. 2 microSievert per uur. Dit is relatief laag. Het vat levert daarom uit het oogpunt van volksgezondheid geen gevaar op voor de werknemers noch voor de omgeving. Het vat is inmiddels overgebracht naar de Centrale Opslag Voor Radioactief Afval (COVRA) in Borssele.

Het gaat om een procesvat dat vermoedelijk 1 kilogram uraniumoxide bevat. Uraniumoxide (in dit geval ook wel yellow cake genoemd) wordt via een chemisch proces gewonnen uit uraniumerts en kenmerkt zich door een relatief lage radioactieve straling. Vanwege de bijzondere vondst uit een bijzondere regio heeft de VROM Inspectie het International Atomic Energy Agency ingelicht. Deskundigen van het IAEA hebben woensdag 14 januari het vat geopend om de inhoud verder te kunnen onderzoeken en hebben een bezoek gebracht aan het bedrijf waar de lading is gevonden. Uraniumoxide is een grondstof waarmee verrijkt uranium kan worden vervaardigd.

Staatssecretaris Van Geel heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over deze vondst door de VROM Inspectie.

Detectoren
Via de Rotterdamse haven komt van over de hele wereld schroot binnen dat wordt verhandeld en verwerkt. Met zekere regelmaat bevatten deze schrootcontainers bronnen met een verhoogd stralingsniveau. Dat kan oude ziekenhuisapparatuur zijn, maar ook materiaal dat afkomstig is van oude smelterijen van roestvaststaal (RVS). Door het bedrijfsproces kunnen deze materialen besmet raken met radioactieve straling. De VROM-Inspectie krijgt hiervan circa tweehonderd keer per jaar een melding. Slechts incidenteel is er aanleiding om een melding door te geven aan het IAEA. Doorgaans leveren deze stralingsbronnen geen direct gevaar op voor de omgeving. De straling is relatief laag. Desalniettemin wil de Nederlandse overheid niet dat dergelijke stralingsbronnen verder worden verwerkt. Vandaar dat de Nederlandse schrootbedrijven met detectoren deze bronnen opsporen en daarvan melding maken bij de VROM Inspectie. De melding wordt dan onderzocht en de eventuele bron gaat naar een speciale opslag voor nucleair afval.

VROM Inspectie
Het ministerie van VROM coördineert in Nederland de wet- en regelgeving voor kernenergie en aanverwante zaken. Het is de taak van de VROM Inspectie om erop toe te zien dat deze wet- en regelgeving wordt nageleefd. Daarnaast heeft de VROM Inspectie een taak bij het opsporen en veiligstellen van radioactief materiaal in Nederland.

Meer informatie,

Wim van der Weegen
Persvoorlichting VROM
+31 70 339 39 86
+31 62 702 06 82

14 jan 04 20:49