Gemeente Alkmaar


Steun voor nieuwbouw wijkcentrum Oudorp bij sporthal De Spil aan de Amstelstraat

Alkmaar, 14 januari 2004

Uit de resultaten van een enquête, waarin de bewoners van Oudorp hun mening over eventuele nieuwbouw van een wijkcentrum konden geven, blijkt dat een grotere groep kiest voor nieuwbouw. Het betreft een wijkcentrum bij sporthal De Spil aan de Amstelstraat. De uitslag van de enquête is van invloed geweest bij het besluit dat het college afgelopen dinsdag 13 januari heeft genomen. Het college acht het wenselijk de door de raadscommissie gemaakte keus voor nieuwbouw bij De Spil opnieuw te bevestigen.

Aanleiding enquête
In de nota Masterplan wijk- en buurtcentra voorziet de gemeente in één nieuwe locatie voor Dorpshuis Oudorp en wijkcentrum De Vang samen. Na een locatie-onderzoek zijn de gemeente en de besturen van deze twee wijkcentra gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat nieuwbouw voor sporthal De Spil aan de Amstelstraat veel perspectief biedt: hier is volop ruimte voor bestaande én nieuwe activiteiten. In relatie tot deze nieuwbouw zijn beide besturen voornemens om te fuseren. Een centrale inzet van menskracht, ervaring, middelen en dergelijke geeft efficiëncyvoordelen. In de vergadering van de Raadscommissie Samenlevingszaken d.d. 3 december 2002, is ingestemd met het voorstel van de besturen om nieuwbouw te realiseren bij sporthal De Spil.

Op een wijkbijeenkomst in april 2003, bedoeld om de wijk nader te informeren over de plannen, liepen de meningen van aanwezige wijkbewoners over de voorgestelde locatie aan de Amstelstraat uiteen. Daarom is op deze bijeenkomst afgesproken om een enquête te houden, waarin de bewoners van Oudorp hun mening over dit onderwerp kunnen geven.
Deze enquête is in november 2003 onder alle huishoudens in Oudorp gehouden, met uitzondering van Schermereiland in verband met de aanwezigheid van een eigen wijkvoorziening in deze buurt. Er zijn in totaal 4622 formulieren huis-aan-huis verspreid. Daarvan zijn er bruikbaar teruggezonden: 1577. De netto respons is daarmee 34%. Voor een schriftelijke enquête zonder rappel is dit een redelijk bevredigende respons.

Resultaten enquête

* Ja, in totaal 48% van de geënquêteerden steunt het besluit van de raadscommissie om nieuwbouw bij Sporthal 'De Spil' te realiseren.
* Nee, 43% kan zich niet vinden in het besluit om nieuwbouw bij de sporthal te realiseren.

* Geen mening, 9% heeft geen duidelijke voorkeur.

Van de groep 'nee-stemmers' heeft 62% (= 26 % van de totale populatie) een voorkeur voor de huidige situatie: renovatie/vernieuwing van De Vang en Het Dorpshuis.
34 % van de 'nee-stemmers' heeft een voorkeur voor één centrale voorziening op het Oudorperplein (= 14% van de totale populatie). 4% heeft een andere voorkeur (2% van de totale populatie)

Belangrijk is dat in alle drie postcodegebieden (Oudorp, Oudorperpolder, De Nollen/Beverkoog) er een meerderheid is voor nieuwbouw bij sporthal De Spil. In de Nollen/Beverkoog is deze meerderheid het grootst (56%).
Met uitzondering van de huishoudens met daarin minstens één persoon van 65 jaar en ouder, laten alle typen huishoudens een voorkeur zien voor de nieuwbouw bij sporthal De Spil. Alleen bij de ouderen tekent zich een relatieve meerderheid af, die daar tegen is. (42% voor nieuwbouw bij De Spil; 48 % tegen nieuwbouw bij De Spil; 10 % geen mening).
Veel bewoners hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om opmerkingen, suggesties en kanttekeningen te plaatsen. De onduidelijkheid over de toekomst van het Oudorperplein speelt bij veel inwoners, onafhankelijk welke keuze men ook voor staat.

Collegebesluit
Het college acht het wenselijk om op basis van bovenstaande resultaten van de door de raadscommissie gemaakte keus voor nieuwbouw bij De Spil opnieuw te bevestigen. Wel zullen de bezwaren die de bewoners hebben aangegeven, zoveel mogelijk moeten worden omgezet in concrete oplossingen. Het nieuwe wijkcentrum zal open moeten staan voor alle wijkbewoners: verschillende groepen, van jong tot oud, moeten er zich gaan thuis voelen. Dit betekent wel dat de voorziening ook goed bereikbaar moet zijn en blijven voor met name ouderen. Afhankelijk van de wensen en behoeften in de buurten, zullen vanuit het nieuwe wijkcentrum ook buurtgebonden activiteiten georganiseerd moeten worden. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van andere, bestaande accommodaties.

Met betrekking tot de bouw van het nieuwe wijkcentrum zullen bewoners uit de buurt uitgenodigd worden om zitting te nemen in een klankbordgroep. Allerlei zaken met betrekking tot ontwerp, bouwhoogte, parkeren, etc. zullen in dit overleg met de klankbordgroep besproken worden.

Tot slot zal met de bestaande voorzieningen bij sporthal De Spil, zoals de Rein Abrahamseschool en de kantine van de badmintonclubs, afstemming en samenwerking plaats vinden.

Informatie
De bewoners van Oudorp worden rondom komend weekend (17/18 januari) door een huis-aan-huis-brief op de hoogte gesteld van de resultaten van de enquête en het collegebesluit. Eveneens gaat er een afschrift van de resultaten en het besluit naar de leden van de gemeenteraad.

14 januari 2004