Leefbaar Rotterdam

Leefbaar Rotterdam dwingt De Faria te vertrekken

Leefbaar bereidde opstappen van bestuurder al langer voor

Leefbaar-wethouder R. de Faria (veiligheid, volksgezondheid) heeft gisteren haar ontslagbrief ingediend. Dit deed ze nadat het fractiebestuur van Leefbaar Rotterdam het vertrouwen een dag eerder in haar opzegde. De vertrouwensbreuk kwam voor de wethouder zelf als een volslagen verrassing.

Rotterdam - De Faria verraste het fractiebestuur op haar beurt door in het stadhuis zelf haar afscheid aan te kondigen. Dat betekende dat veel raadsleden van Leefbaar gisteravond nog niet eens wisten van het vergaande besluit van hun fractiebestuur. Dat bestuur, bestaande uit R. Sørensen, F. van der Hilst en B. Madlener, had de leden later willen inlichten. Bestuurslid H. M. Sonneveld was op vakantie. De Leefbaar-wethouders M. Pastors (ruimtelijke ordening, volkshuisvesting) en W. van Sluis (economische zaken) waren wel op de hoogte. Zij wilden vanmorgen niet reageren.

Hoewel het moment van vertrek onverwacht kwam, blijkt dat Leefbaar Rotterdam zich al langer voorbereidt op een gedwongen vertrek van De Faria. Verschillende bronnen in het stadhuis bevestigen dat Leefbaar al 'enige tijd' op zoek was naar vervangers van De Faria. Die zouden nog niet zijn gevonden.

Leefbaar gaf gisteren als verklaring dat de wethouder 'een te weinig leidende rol speelde bij de discussie over veiligheid in de stad'. Zij zou 'te weinig greep' hebben op de debatten in de zogenoemde 'driehoek', het overleg tussen burgemeester Opstelten, hoofdofficier Van Brummen en korpschef Meijboom.

Zowel coalitie- als oppositiepartijen reageren verbaasd op het moment van vertrek. Dát De Faria naar huis wordt gestuurd, verrast de raadsleden minder. G. W. van Gent, fractievoorzitter van coalitiepartner de VVD, stelt vast dat de vroegere zakenvrouw De Faria politiek instinct miste. Van Gent moest het naar eigen zeggen 'vaak voor haar opnemen' in gemeenteraad en raadscommissies.

H. P. L. Cremers, fractieleider van de PvdA, draait er evenmin omheen: ,,Ze was een zwakke wethouder: dat was natuurlijk bekend.'' M. J. van Ravesteijn (fractievoorzitter D66): ,,Ze bleek toch niet de gekozen Koningin van Fortuyn.''

Van Ravesteijn wijst ook op De Faria's 'geringe' politieke antenne. ,,Er waren al langer signalen dat de steun afkalfde, niet alleen in de oppositie, maar ook in de coalitie. Dat de vertrouwensbreuk voor haar als een verrassing komt, duidt op weinig politiek gevoel.''

Cremers (PvdA) zegt overigens wel 'een dubbel gevoel' te hebben over haar vertrek. ,,Ze vormde immers wel het sociale gezicht van Leefbaar. Ze stond voor de mensen waar ze over ging: verslaafden, daklozen, prostituees. Nu ze weggaat weten we niet of we dat sociale gezicht nog terugkrijgen.''

Coalitiepartijen CDA en VVD vinden dat Leefbaar nu eerst op zoek moet gaan naar een goede vervanger van De Faria. CDA- fractieleider L.K. Geluk: ,,Leefbaar is aan zet.'' PvdA'er Cremers wijst er wel op dat een nieuwe wethouder benoemd moet worden door een raadsmeerderheid. ,,Een nieuwe kandidaat moet dus ook de oppositie kunnen overtuigen.'' Het college bezit, na het vertrek van vier Leefbaar-raadsleden, geen meerderheid meer.

Mocht Leefbaar geen kandidaat kunnen vinden, dan wijzen CDA en VVD een herschikking van de portefeuilles niet bij voorbaat af.

Volgens Geluk ligt het dan wel voor de hand dat een van de overgebleven Leefbaar-wethouders de portefeuille veiligheid overneemt. ,,Fortuyn wilde de portefeuille veiligheid.'' Volgens D66'er Van Ravesteijn ligt het voor de hand dat Van Sluis inspringt. ,,Pastors heeft nog te veel te bewijzen wat betreft zijn eigen portefeuille.'' Pastors geldt daarentegen weer meer als het gezicht van Leefbaar.

De CDA-voorman toont zich verbaasd over de aanpak van de Leefbaar-fractie. Geluk stelt vast dat het 'politiek gebruikelijk' is dat een wethouder pas naar huis wordt gestuurd als 'doelen niet worden gehaald'. Van zo'n concrete aanleiding was deze week geen sprake.