Ingezonden persbericht


Festival Traces of Voices in Noord-Brabant

Persbericht

In de periode van 9 t/m 18 januari 2004 vindt in de provincie Noord-Brabant voor de derde maal het festival Traces plaats; ditmaal gewijd aan de menselijke stem, onder de titel Traces of Voices. Onderdeel van Traces of Voices is de manifestatie More Than a Voice, tijdens welke manifestatie een zevental Nederlandse professionele vocale kamermuziekensembles zich zal presenteren. Deze ensembles zijn: Cappella Pratensis, Egidius Kwartet, The Kassiopeia Quintet, Quink Vocaal Ensemble, SongCircle, Sospiro en Trigon.
More Than a Voice vindt plaats op vrijdag 16 en zaterdag 17 januari 2004, overdag en 's avonds, in het Clarissenklooster, Lange Nieuwstraat 191 in Tilburg.
Om de rijkdom en de diversiteit van de vocale kamermuziek over het voetlicht te brengen bij een breed publiek, zal elk van deze zeven ensembles op één van beide manifestatiedagen een concert van 45 minuten geven. In deze zeven concerten wordt een breed spectrum van het repertoire belicht, van de mystieke vroege Middeleeuwse meerstemmigheid via de adembenemende polyfonie van de Renaissance en de hartstochtelijke Romantiek tot het vocale raffinement van de 20e eeuwse ensemblecultuur, zowel a cappella als met begeleidend instrumentarium. Ook zijn er op beide dagen workshops en masterclasses voor uiteenlopende doelgroepen: zeer gevorderde amateurs die in ensembleverband (willen leren) zingen, vakstudenten, en jonge professionele ensembles. Ook deze workshops zijn voor het publiek toegankelijk en geven een boeiend inzicht in de fijne kneepjes van de vocale ensemblecultuur. Traces of Voices en More Than a Voice willen op deze manier gezamenlijk het volgende statement aan het Nederlandse muziekleven afgeven: VOCALE ENSEMBLEMUZIEK IS HET HART VAN DE VOCALE CULTUUR

Toelichting: vocale kamermuziek heeft niet alleen haar eigen, bijzondere waarde, maar is ook van - tot dusver miskend? - belang voor de solistische zangcultuur enerzijds en de koorcultuur anderzijds. Zowel solisten als koorzangers ontwikkelen zich tot bewuster en veelzijdiger musici als zij zich scholen in en ervaring opdoen met het vocale kamermuziekrepertoire. Dit geldt zowel voor professionele als amateur-zangers.

Onder leiding van Han Reiziger praat een panel over dit statement in een informeel en openbaar toegankelijk kringgesprek op zaterdag tussen 17:00 en 18:00 uur. In dit panel zijn niet alleen de optredende ensembles vertegenwoordigd, maar zitten ook diverse gasten als bariton Max van Egmond en sopraan Ingrid Kappelle, die hun sporen (traces) in het vocale landschap blijvend hebben getrokken of nog volop bezig zijn dat te doen.

Een informatiemarkt op zaterdag biedt de bezoekers uitgebreide informatie over de concertprogramma's en educatieve activiteiten van de deelnemende ensembles maar ook over zaken als repertoire en bladmuziek, scholingsmogelijkheden en dergelijke. Bovendien biedt deze markt de gelegenheid om met de ensembles te praten en ideeën uit te wisselen. Voor meer gedetailleerde informatie kan men terecht bij www.hollandsch-fortuyn.nl. Ook is het via deze site mogelijk kaarten en passe-partouts te reserveren om workshops en concerten bij te wonen. Alle activiteiten vinden plaats in het Clarissenklooster; waar ook catering aanwezig zal zijn.

Hollandsch Fortuyn
Geldelozeweg 47b
1625 NW Hoorn
tel. 0229-299799
fax 0229-299022
e-mail: info@hollandsch-fortuyn.nl


---- --