Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Vervolgdebat 'Wil de laatste boer het licht uitdoen?' van Landwerk, Alterra en Larenstein in het kader van Slag om de Ruimte

Wat gebeurt er met het land als de boer verdwijnt?

De discussie over de toekomst van de landbouw woedt voort. De conclusies van Wagenings onderzoeker Vereijken dat de boer gaat verdwijnen wordt door weinigen gedeeld, maar zaait toch twijfel. Zeker voor de veenweidegebieden kan de vraag worden gesteld of landbouw hier de belangrijkste functie blijft. De gevolgen van deze nieuwe situatie zijn onduidelijk; grijpt de overheid in als het veenweidegebied van karakter gaat veranderen? Op donderdag 15 januari vindt van 15.00 tot 17.00 uur bij Alterra een debat plaats over de toekomst van de landbouw en de gevolgen voor de inrichting van het landelijk gebied, met speciale aandacht voor het veenweidegebied. Debaters zijn ditmaal, naast de heer Vereijken (PRI-WUR), de heren Heijkoop (WLTO) en Derksen (Ruimtelijk Planbureau).

Deze discussie is een vervolg op een eerste debat op 30 oktober waarin op felle toon meningen zijn uitgewisseld over de toekomst van de landbouw. Met name de heer Doornbos van LTO-Nederland heeft die middag de aanval ingezet op de conclusies van de heer Vereijken dat de landbouw in Nederland het onderspit zal delven. Vereijken heeft zijn conclusies verdedigd zonder veel medestanders te vinden, maar er was na afloop alle aanleiding om stil te staan bij de vraag welke gevolgen de veranderingen in de landbouw gaan hebben voor de inrichting van het landelijk gebied. Ook de heer Doornbos heeft erkend dat de melkveehouderij in de veenweidegebieden zal gaan verdwijnen zonder overheidssteun.

De heren Vereijken, Heijkoop en Derksen geven op 15 januari hun visie op de toekomstige inrichting van het landelijk gebied en dan met name van het Veenweidegebied. Hierbij worden ze geïnspireerd door de studenten van Hogeschool Larenstein, die hen een scenario voorleggen met de vraag of zij dit toekomstbeeld wenselijk en reëel achten voor dit bijzondere gebied in Nederland. Tevens staat ter discussie wat de rol van de overheid is in dit proces.

Het debat maakt onderdeel uit van het project Slag om de Ruimte, in het kader van 100 jaar bosbouw en cultuurtechnisch onderwijs. Beelden van het eerste debat 'Wil de laatste boer het licht uitdoen' van oktober jl. zijn zondag 21 december te zien bij Gewest, om 19.00 uur op Nederland 3.

Donderdag 15 januari 2004, 15.00 - 17.00 uur, Alterra west, zaal 1 en 2, Droevendaalsesteeg 3, Wageningen. Meer informatie: 0317-422966, www.landwerk.nl (voor o.a. kort verslag eerste debat), www.slagomderuimte.nl