Gemeente Nieuwegein

Dialezing over Eendenkooi en Kooibedrijf in Nederland

Donderdag 15 januari 2004
Tijd: aanvang: 20.00 uur, eind ca. 22.00 uur.
Locatie: Milieu Educatie Centrum Nieuwegein
Geinoord 9 (in het park, nabij de kinderboerderij) Toegang gratis.

Als opening van de nieuwe tentoonstelling over eendenkooien in het Milieu Educatie Centrum (MEC) Nieuwegein wordt een dialezing gehouden over 'Eendenkooi en Kooibedrijf in Nederland'. Dhr. D. Karelse van de Stichting Eendenkooi leidt ons onder andere met dia's door een scala aan onderwerpen rondom eendenkooien. Aan bod komen onder andere het ontstaan, de bijzondere indeling van een eendenkooi, hoe het kooibedrijf werkt, het in de vangpijp lokken van de eenden, de rol van het smeulende turfje, de staleenden, het kooikerhondje, het planten- en dierenleven, historie, buitenlandse eendenkooien.
Vervolgens neemt hij ons mee op een rondtour langs de verschillende Nederlandse eendenkooien. Hierbij ligt de nadruk op de verschillende typen die vooral regionaal bepaald zijn. Zo is er duidelijk onderscheid in Friese, Overijsselse en Hollandse kooien. Uiteraard wordt ingegaan op de kooien uit de omgeving van Nieuwegein, zoals die in de regio Blokland. Al met al dus een compleet overzicht over dit belangrijke cultuur-historisch landschappelijk element, om zeker niet te missen!

Dhr. D. Karelse is reeds 25 jaar bezig met onderzoek naar eendenkooi en kooibedrijf in Nederland en inmiddels ook buiten de landsgrenzen actief. Hij is voorzitter van de Stichting Eendenkooi en werkzaam bij de Directie Noordwest van het Ministerie van LNV. Informatie over de stichting vindt u ook op www.eendenkooi.net.

De avond is voor iedereen gratis toegankelijk, incl. koffie of thee. Voor meer info: MEC, tel. (030) 605 55 14.

Invoerdatum 20-12-2003