Gemeente Amersfoort

Amersfoorters trots op historisch centrum; resultaten stadspeiling 2003

datum: 15 januari 2004

Amersfoorters zijn het meest trots op de monumentale panden en historische plekken in het centrum. Het meest genoemde en geroemde monument is de Onze-Lieve-Vrouwetoren of Lange Jan. Het is een herkenningspunt; het gezicht van de stad. Als je Amersfoort nadert, dan zie je de toren vanuit alle windrichtingen. Daarmee staat de toren symbool voor thuiskomen. Dit blijkt uit de resultaten van de Stadspeiling van 2003 waarin vragen waren opgenomen over wat de inwoners vinden van hun stad. Hierbij is vooral gekeken naar de mate waarin Amersfoorters zijn georiënteerd op hun stad en het beeld dat zij hebben van hun stad.

Amersfoorters over Amersfoort
Amersfoort is een mooie stad van een prettige omvang. Er zijn veel voorzieningen, het historische stadscentrum is mooi, het ligt centraal in een mooie omgeving, je kunt alles op de fiets bereiken en je komt regelmatig bekenden tegen. Verreweg het belangrijkste kenmerk om de stad af te raden is de beschikbaarheid van betaalbare woningen. De huizenprijzen zijn hoog in Amersfoort! Verder zijn er voorzieningen die gemist worden zoals een disco, goedkope eetgelegenheden, ontmoetingsplaatsen voor zakenlui, terrasjes op zondag, een IKEA en een Bijenkorf, een park met sfeer en een nachttrein. Ook zijn er mensen die gemist worden: studenten en andere mensen die na 18.00 uur in de binnenstad verblijven.

Provinciaal of grootstedelijk
Een meerderheid vindt dat Amersfoort mooi het midden houdt tussen een te kleine en een te grote stad. Het aandeel inwoners dat de stad 'te klein en provinciaal' vinden, is in vergelijking tot 1999 duidelijk afgenomen, van 22% naar 16%. Aan de andere kant zijn er ook iets minder mensen die de stad 'te groot/grootstedelijk' vinden (van 20 naar 18%). Het zijn met name nieuwe Amersfoorters die vaker van mening zijn dat de stad 'te provinciaal' is. Door sommige Amersfoorters wordt de vraag gesteld of het gemeentebestuur niet te 'provinciaal' is en of zij de groei van de stad en haar burgers nog wel kan bijbenen.

Mensen die al langer in deze stad wonen, 'echte Amersfoorters' en ouderen vinden de stad vaak te vol, te druk, onveilig en grootstedelijk. De groei van Amersfoort is volgens hen ten koste gegaan van de identiteit, het groen, de gezelligheid, de gemoedelijke sfeer en beeldbepalende stukken oud-Amersfoort. Mensen kennen niet meer alle wijken, ervaren geen eenheid meer. Inwoners van de voormalige dorpen Hoogland en Hooglanderveen hebben zich nooit zo herkend in of verbonden gevoeld met de stad.

Binding met Amersfoort
Amersfoort heeft veel 'nieuwe inwoners'. Anno 2003 woont 17% van de volwassenen maximaal vijf jaar in de stad. Verhoudingsgewijs veel nieuwe Amersfoorters vinden we in de wijken Stadskern, Nieuwland en Randenbroek/Schuilenburg. Het percentage Amersfoorters dat zich een 'echte Amersfoorters' voelt, is toegenomen van 21% in 1999 naar 25% anno 2003. De veel genoemde redenen om je hier thuis te voelen zijn 'de sociale contacten', 'de prettige woning' en 'de prettige buurt'. Ongeveer één op de vijf mensen voelt zich niet zo thuis in Amersfoort. Daarbij zitten relatief veel nieuwe Amersfoorters, ouderen en mensen uit de dorpen Hoogland en Hooglanderveen. De belangrijkste reden hiervoor is dat men gewoon 'niet zoveel heeft met deze stad'.

Stadspeiling 2003
Het doel van stadspromotie is de eigen inwoners, werknemers, bedrijven en instellingen op een zodanige manier bij de stad te betrekken dat zij willen bijdragen aan een positieve beeldvorming over Amersfoort. Daarom zijn in de stadspeiling van 2003 vragen opgenomen over wat de inwoners vinden van hun stad. Daarbij gaat het voor een belangrijk deel om vragen die al eerder in de Stadspeiling zijn gesteld, namelijk in de edities van '96 en '99.
De jaarlijkse stadspeiling is 2003 in de maanden mei en juni gehouden onder 3980 Amersfoorters van 18 jaar en ouder. De respons was 68% (2714 volledig ingevulde vragenlijsten).