NU'91

Onderhandelingen CAO Ziekenhuizen 15 januari van start

Opzoek naar de mazen van het Najaarsakkoord

Utrecht/Culemborg, 12 december 2003 - We zullen de mazen opzoeken van het Najaarsakkoord. Met dat uitgangspunt zetten onderhandelaars Hubert Vankan (NU91) en Ed de Bruin (De Unie Zorg en Welzijn) de aankomende onderhandelingen voor de CAO Ziekenhuizen op scherp. De onderhandelingen voor de 165.000 ziekenhuismedewerkers starten maandag 15 december aanstaande. NU91 en De Unie Zorg en Welzijn presenteren een gezamenlijke voorstellenbrief waarbij het accent ligt op koopkrachtbehoud, compensatie verhoging ziektekostenpremie, pensioenpremie en het versterken van de positie van leerlingen en Ondernemingsraden.

NU91 en De Unie Zorg en Welzijn willen koopkrachtbehoud bereiken door middel van:

· een eenmalige uitkering van 1,5 procent van het jaarsalaris, gekoppeld aan een daling van het ziekteverzuim;

· de pensioenpremieverdeling brengen op 50 procent werkgever en 50 procent werknemer (is nu 45 procent tegen 55 procent); en

· de premie ziekte kosten (IZZ) te wijzigen in 75 procent werkgever en 25 procent werknemer (is nu 66 2/3 tegen 33 1/3).

Daarnaast willen de twee bonden de positie van de Ondernemingsraden in de ziekenhuizen en revalidatiecentra aanzienlijk verbeteren en versterken. Werkgevers in de zorg willen in de volle breedte arbeidsvoorwaarden decentraliseren; zoveel mogelijk arbeidsvoorwaarden door de instellingen zelf laten regelen. Volgens De Bruin is dit proces onomkeerbaar. Maar de OR-leden zijn er volgens ons en zichzelf nog niet klaar voor. Evenals vakbondsbestuurders opgeleid worden voor hun rol als overlegpartner van het management, dient deze scholing ook plaats te vinden voor OR-leden. De Unie Zorg en Welzijn heeft samen met opleidingsinstituut De Beuk een masterclass ontwikkeld om de OR klaar te maken voor de toekomst. Pas wanneer de Ondernemingsraden voldoende geschoold zijn en expertise aanwezig is, kan met ons gesproken worden over verdergaande decentralisatie van secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden, aldus De Bruin.

Ten slotte maken NU91 en De Unie Zorg en Welzijn zich grote zorgen over de positie van de leerlingen in opleiding. Volgens Vankan is er een groot tekort aan stageplaatsen en BBL-plaatsen (combinatie leren en werken). Daarom willen we afspraken maken met de werkgevers over een minimaal aantal stageplaatsen in alle zorginstellingen. Bij iedere instelling zou het aantal stageplaatsen minimaal 2 procent van de totale formatie moeten bedragen, aldus Vankan.