Gemeente Lingewaard


Lingewaard start inzameling luiers

Het gemeentebestuur van Lingewaard heeft besloten om mogelijkheden te bieden voor het gescheiden inzamelen van luiers. Vanaf 15 januari kunnen bij negen kinderdagverblijven gebruikte luiers worden ingeleverd. Voor de luierinzameling heeft de gemeente een overeenkomst gesloten met de firma Knowaste.

Bij de deelnemende kinderdagverblijven wordt een container geplaatst. Inwoners van Lingewaard kunnen het luierafval in een speciaal daarvoor bestemde kunststof zak stoppen. De zakken zijn tegen kostprijs van

0,60 per rol van tien stuks te koop bij de gemeentewinkel.

De gemeente zal jaarlijks naar schatting 71,50 ton luierafval inzamelen. De inzamelkosten van 10.000 (excl. btw) worden gedeeld tussen de kinderdagverblijven en de gemeente.

Van deze 71,5 ton luierafval is de helft afkomstig van huishoudens. Dit afval hoeft dus niet naar de verbrandingsoven in Duiven. Voor de gemeente een besparing op de verbrandingskosten van 3.320 per jaar.

Door de gescheiden inzameling en recycling van luierafval wordt de afvalberg beperkt en het milieu gespaard. Uit de aangeboden luiers worden papier en plastic teruggewonnen. Uit het overgebleven slibafval wordt eerst groene energie gewonnen, vervolgens wordt het verwerkt tot compost.

De deelnemende kinderdagverblijven zijn:
Bemmel: De Hobbit en Kinderhuis Bemmel.
Gendt: Huis te Gendt en De Waaier.
Huissen: De kapstok, De Morgenster, Toverbal en Twinkel. Haalderen: De Papegaai

Bericht geplaatst op 5 januari 2004